i Raül Romeva i Rueda | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Raül Romeva i Rueda

Política
Raül Romeva i Rueda
© iniciativa.cat
ciències polítiques polít
Polític.
Madrid, 12 de març de 1971

Llicenciat en Ciències Econòmiques (1994) i doctor en Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002), on ha estat professor d’aquesta matèria (1994-95 i 1996-2002).

Investigador sobre pau i desarmament al Centre UNESCO de Catalunya (1994-1998) i coordinador de campanyes de desarmament i prevenció de conflictes armats a Intermón-Oxfam (1998-1999), d’octubre del 1995 fins a l’agost del 1996 fou l’ajudant principal del representant de la UNESCO a Bòsnia i Hercegovina i responsable del programa educatiu i de promoció del programa de Cultura de Pau d’aquest organisme i hi fou també supervisor de l’OSCE en les eleccions els anys 1996 i 1997.

Afiliat a Iniciativa per Catalunya-Verds el 1989, el 2004 fou elegit eurodiputat pel Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, i al Parlament Europeu ha estat vicepresident de la Comissió per als Drets de la Dona i de la Delegació per a les Relacions amb els Països de l’Amèrica Central.

És autor de diversos llibres sobre desarmament i política internacional: Bòsnia-Hercegovina: lliçons d’una guerra (1997), Pau i seguretat a Europa : prevenció de conflictes armats a l’Europa de la postguerra freda (1998), Desarmament i desenvolupament : claus per armar consciències (2000), Guerra, posguerra y paz: pautas para el análisis y la intervención en contextos bélicos o postacuerdo (2003), Construcció europea: present i futur de la UE (2009), a més de nombrosos articles i de les novel·les Sayonara sushi (2012), Retorn a Shambhala (2014) i Un pont de cendra (2015).

El juny del 2009 revalidà l’escó al Parlament Europeu i fou elegit vicepresident del seu grup. No tornà a presentar la candidatura per a les eleccions del maig del 2014. Al març del 2015 anuncià la baixa d'IC-V per discrepàncies amb la direcció en relació al procés sobiranista. Al juny s'incoroporà com a responsable d'Òmnium Cultural a la campanya "Ara és l'hora", per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre. El mes de juliol, Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i altres entitats acordaren la designació de Romeva com a cap de llista per Barcelona de Junts pel Sí, per la qual fou elegit diputat. Al gener de 2016 fou designat conseller d'afers exteriors, transparència i relacions Institucionals del govern presidit per Carles Puigdemont i Casamajó. En aquest càrrec, encapçalà les accions de la Generalitat dedicades a la difusió del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol i de la posició del govern català pel dret a decidir i la independència en fòrums internacionals.

El 27 d’octubre de 2017, en què el Parlament de Catalunya aprovà la declaració de la creació de la República Catalana, el govern espanyol li ordenà cessar en el càrrec junt amb la resta membres del govern català en aplicació de l’article 155 que facultava la intervenció de la Generalitat de Catalunya. El 2 de novembre ingressà a la presó després que la jutge acceptés la petició del fiscal general i acusà de rebel·lió, sedició i malversació als membres del govern, per als quals dictà presó incondicional. Sortí de la presó el 4 de desembre, després que el jutge del Tribunal Suprem (que havia assumit les causes contra els independistes) en dictés la llibertat provisional sota fiança. Obtingué l'escó en les eleccions al Parlament de Catalunya per ERC convocades pel president del govern espanyol el 21 de desembre. El 23 de març de 2018 el jutge del tribunal suprem activà el seu processament i en dictà el reingrés a presó.

Col·laboració: 
GVA
Data de revisió: 
2018-03-26
Llegir més...