IB3

Illes Balears 3

Grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears, que depenen de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (EPRTVIB).

Comprèn les emissores de ràdio Ràdio IB3 i de televió IB3 Televisió. Impulsat pel Govern Balear presidit per Jaume Matas,les emissions de ràdio s’iniciaren l’1 de març de 2005, i les de televisió en règim regular, el 4 de setembre d’aquest mateix any. Durant els primers deu anys de la seva existència efectiva, el model seguit per IB3 fou d’externalització de les produccions, confiades a empreses privades, inclosos els informatius. A partir del gener de 2015, però, l´EPRTVIB presta el servei públic de ràdio i televisió de les Illes Balears de manera directa a través dels seus propis òrgans i mitjans. Des del punt de vista lingüístic a l’inici practicà un bilingüisme similar al del Canal 9 de Radiotelevisió Valenciana, que fou molt criticat pels col·lectius de defensa de la llengua a les Balears. Del 2007 al 2011 les emissions foren íntegrament en català. Té la seu central a Santa Ponça (Calvià, Mallorca) i delegacions a Menorca (Maó), Eivissa (Sant Rafel, Sant Antoni) i Formentera. El 2009 signà un acord de reciprocitat amb Televisió de Catalunya, amb la qual du a terme coproduccions. 

El desembre del 2010, s’aprovà la nova Llei de l’ens públic de radiotelevisió de les Illes Balears, que establia una majoria de dos terços per a la designació del director general, i per majoria simple en cas de no aprovar-se en primera votació. Després de les eleccions del 2011 s’aplicà la llei, i Antonio Pérez Gómez assolí el càrrec per majoria simple el 2012. Sota el govern de Josep Ramon Bauzà (2011-15), tingué lloc un fort retrocés d’IB3 com a instrument de normalització lingüística a les illes Balears: les pel·lícules i les sèries s’emeteren només en versió castellana, i el 2012 trencà l’acord de reciprocitat amb TVC, que deixà reduït a la recepció del canal internacional. El març del 2015, el nou govern Balear reformà la Llei de l’ens públic rebaixant l’elecció del director general a tres cinquenes parts, i el càrrec recaigué en Andreu Manresa (càrrec en el qual fou renovat el 2022). A l’abril, IB3 recuperà el règim de reciprocitat amb TVC a través del canal IB3 Global. Al febrer del 2017 es constituí formalment el Consell Assessor de Continguts i Programació de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears. Format per quinze membres, la seva funció és assessorar i assistir el Consell de Direcció i el director general en la definició i l’avaluació de les polítiques de programació i de continguts de l’ens.