Club Bàsquet Sant Josep

Club de basquetbol de Girona.

Inicis (1962-89)

Fundat el 1962 sota la tutela del centre parroquial Sant Josep, es començà a desenvolupar gràcies a la tasca de Ramon Sitjà, Francesc Faure i Ferran Heras. La temporada 1981-82 aconseguí l’ascens a primera divisió B, tot i que jugà preferentment a segona divisió. La temporada 1985-86 aconseguí el patrocini de Valvi i el maig del 1986 n’assumí la presidència Joaquim Vidal, propietari de l’empresa patrocinadora. L’equip es professionalitzà, fitxà l’entrenador Guifré Gol i la temporada 1987-88, l’ampliació de l’ACB de 16 a 24 equips li permeté entrar a la màxima categoria, en la qual es mantingué fins el 2008, fins i tot la temporada 1988-89, en la qual hauria d'haver jugat a segona divisió, perquè comprà la plaça a la Lliga ACB del Club Bàsquet Granollers arran de la fusió entre aquest i l’Espanyol. Al juliol de 1989 es convertí en societat anònima esportiva amb la denominació de Club Bàsquet Girona.

L’etapa com a Club Bàsquet Girona (1989-2008)

Alfred Julve fou fitxat com a entrenador del CB Girona la temporada 1989-90 i portà l’equip a disputar per primera vegada una competició internacional, la Copa Korac. També a principi dels noranta arribà a disputar en alguna ocasió el play-off pel títol, però en sortí derrotat sempre en la primera eliminatòria. El jugador més destacat de l’època fou Larry Middleton, que tornà a l’equip en etapes posteriors.

Després d’alguns anys irregulars en què disputà algunes promocions de descens amb Iñaki Iriarte i Joaquim Costa com a entrenadors, l’equip s’estabilitzà sota les ordres de Trifó Poch. La temporada 1996-97 guanyà la Lliga Catalana ACB i la 1999-2000 arribà a la semifinal de la Copa Korac. Entre el 2005 i el 2008, amb el patrocini d’Akasvayu, aconseguí els èxits més importants. Es fitxaren jugadors com Raül López, Fran Vázquez, Marc Gasol, Fernando San Emeterio o Gregor Fučka, i l’entrenador Svetislav Pešić. La temporada 2006-07 participà en la fase final de la Copa del Rei, acabà en cinquè lloc a la Lliga ACB i obtingué el títol de campió de l’Eurocopa FIBA, a la Final Four disputada a Girona al 2007, contra l’Azovmash de Mariupol (Ucraïna). La temporada següent fou últim a la Lliga ACB a causa de problemes econòmics i de l’èxode de jugadors i acabà desapareixent el juliol del 2008.

Paral·lelament a l’existència del CB Girona en la màxima categoria estatal, el CB Sant Josep centrà la seva tasca en la formació d’equips de promoció i es reorganitzà creant un equip sènior, que jugà a primera catalana i que la temporada 1994-95 ascendí a la Lliga EBA, tot i que desaparegué poc després.

El retorn del Club Bàsquet Sant Josep (2008-13)

Posteriorment el club recuperà la denominació original de Club Bàsquet Sant Josep i una plaça a la LEB Bronze per a la temporada 2008-09, i la temporada 2009-10 jugà a la categoria LEB Or després de quedar-se els drets del Club Bàsquet Vic. La temporada 2010-11 el primer equip, entrenat per Ricard Casas, passà a anomenar-se Girona Futbol Club per raons de patrocini, mentre que el CB Sant Josep seguí a la LEB Bronze. Aquesta temporada el Girona FC jugà el play-off d’ascens a la Lliga ACB i guanyà la Lliga Catalana de la seva categoria. Després de tres temporades a la LEB Or, els problemes econòmics obligaren l’equip a competir a la Lliga EBA la temporada 2012-13. En finalitzar la temporada, el club es dissolgué.

El 1993 s’inaugurà el nou pavelló de Fontajau i el club deixà de jugar al Palau de Sacosta. Entre els jugadors més destacats cal esmentar Raül López, Arriel McDonald, Dainius Salenga, Roberto Dueñas o Marc Gasol. El Club Bàsquet Girona afegí a la seva denominació el nom dels successius patrocinadors (Gavis, Casademont, Valvi i Akasvayu).