Plataforma per Catalunya

PxC (sigla)

Partit polític creat el gener del 2001 a Vic, vigent fins el 2019.

Fou fundat per l’antic militant de Fuerza Nueva Josep Anglada amb el nom de Plataforma Vigatana. Tenia com a punt exclusiu del seu programa la immigració (especialment la procedent de fora de la Unió Europea i de religió musulmana), sobre la qual mantenia un discurs de rebuig frontal. En aquest aspecte, era afí a d’altres partits populistes europeus consolidats arran de l’augment de la mobilitat transfronterera propiciada per la globalització des dels anys noranta, com ara el Rassemblement National de Jean-Marie Le Pen, el Partit de la Llibertat austríac de Jörg Haider (i la seva escissió, la Lliga per al Futur d’Àustria) o la Lega Nord italiana. A banda de la qüestió de la immigració, mantingué en general una gran ambigüitat en altres temes de la política catalana situats en els eixos dreta-esquerra i catalanisme-espanyolisme.

Al llarg de la seva existència tingué un creixement sostingut: en les eleccions municipals del 2003 obtingué 4 regidors a Vic, Manlleu, el Vendrell i Cervera, i en les del 2007, amb l’elecció de 17 regidors, a més dels municipis esmentats, també a Sant Martí de Riucorb, Manresa, Olot, Tàrrega i Roda de Ter. A les del maig del 2011 aconseguí la seva representació màxima: 67 regidors i entrà en consistoris de poblacions dels cinturons industrials de Barcelona (Mataró, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat) i Girona (Salt).

Tot i el caràcter eminentment municipal, concorregué també a les eleccions al Parlament de Catalunya, en les quals no obtingué representació (0,15% dels vots). Arran del congrés del 2004 establí organitzacions homòlogues a la resta de l’Estat espanyol: Plataforma por Madrid (2004), Plataforma per la Comunitat Valenciana (2005) i Plataforma por Castilla-León (2006). El febrer del 2014 el consell executiu destituí Anglada dels seus càrrecs i de la presidència, i fou substituït per Xavier Simó. El mes següent Anglada fou expulsat del partit i formà Plataforma Vigatana. En franc descens des de les municipals del 2015 (8 regidors a tot Catalunya, i 1 Plataforma Vigatana), entrà en un període de crisi, que culminà el febrer del 2019 amb l’autodissolució i la crida als militants a integrar-se al partit d’extrema dreta Vox, d’àmbit espanyol.