i Plataforma per Catalunya | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Plataforma per Catalunya

Sigla dePxC
Sigla dePxC
història hist i ciències polítiques polít
Partit polític creat el gener del 2001 a Vic.

Fou fundat per l’antic militant de Fuerza Nueva Josep Anglada amb el nom de Plataforma Vigatana. Té com a punt exclusiu del seu programa la immigració (especialment la procedent de fora de la Unió Europea i de religió musulmana), sobre la qual manté un discurs de rebuig frontal. És afí, en aquest aspecte, a d’altres partits populistes europeus consolidats arran de l’augment de la mobilitat transfronterera propiciada per la globalització des dels anys noranta, entre els quals el Front National de Jean-Marie Le Pen, el Partit de la Llibertat austríac de Jörg Haider (i la seva escissió, la Lliga per al Futur d’Àustria), o la Lega Nord italiana.

Al llarg de la seva existència ha conegut un creixement sostingut: en les eleccions municipals del 2003 obtingué quatre regidors a Vic, Manlleu, El Vendrell i Cervera, i en les del 2007, amb l’elecció de disset regidors, a més dels municipis esmentats, també a Sant Martí de Riucorb, Manresa, Olot, Tàrrega i Roda de Ter. A les del maig del 2011 augmentà fins als quaranta-set regidors i entrà en consistoris de poblacions dels cinturons industrials de Barcelona (Mataró,  Santa Coloma de Gramenet, Hospitalet de Llobregat) i Girona (Salt). 

Tot i el seu caràcter eminentment municipal, concorregué també a les eleccions al Parlament de Catalunya, en les quals no obtingué representació (0,15% dels vots). Arran del congrés del 2004 establí organitzacions homòlogues a la resta de l’Estat espanyol: Plataforma por Madrid (2004), Plataforma per la Comunitat Valenciana (2005) i Plataforma por Castilla-León (2006). A banda de la qüestió de la immigració, manté una gran ambigüitat en altres temes de la política catalana situats en els eixos dreta-esquerra i catalanisme-espanyolisme. Al febrer del 2014 el consell executiu destituí Anglada dels seus càrrecs i de la presidència, i fou substituït per Xavier Simó. El mes següent Anglada fou expulsat del partit i formà Plataforma Vigatana. En les eleccions municipals del 2015 Plataforma per Catalunya obtingué tan sols 8 regidors a tot Catalunya, i 1 Plataforma Vigatana.

Col·laboració: 
GVA
Data de revisió: 
2015-05-25
Llegir més...