i Magdalena Oranich i Solagran | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

Magdalena Oranich i Solagran

Magda Oranich
Magda Oranich
Magda Oranich

dret dr
Advocada i política.
Barcelona, Barcelonès, 11 de desembre de 1945

Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona (1968), cursà també la carrera de periodisme. Ha desenvolupat la seva tasca professional en el camp del dret de família. Durant el franquisme defensà, entre altres presos polítics, Salvador Puig Antich i Juan Paredes Manot, Txiki, juntament amb el seu marit, l’advocat Marc Palmés.

Com a política ha estat vinculada a diversos partits: inicialment a Nacionalistes d'Esquerra i posteriorment a Iniciativa per Catalunya, per la qual fou diputada al Parlament de Catalunya en 1992-95, i Convergència i Unió, com a regidora a l’Ajuntament de Barcelona en 1999-2007.

Membre de nombroses associacions cíviques i dedicades a la defensa dels drets humans (especialment en el marc dels drets de la dona), és secretària del Comitè Català per als Refugiats Catalunya de l’ACNUR, membre del consell assessor del Memorial Democràtic i vicepresidenta de CatDem i de la Fundació Matris Mundi, entre d’altres.

Ha ocupat diferents càrrecs al Futbol Club Barcelona: en el període 2000-2001 formà part de la comissió de reforma dels estatuts d’aquesta entitat, el 2008 fou nomenada síndica del soci, i el 2009, membre de la junta del Club.

Ha participat en nombrosos col·loquis, congressos i debats, i té una presència habitual en els mitjans de comunicació. Ha rebut diverses distincions, entre les quals destaquen el premi Ramon Trias Fargas de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya i el Premi 1978 de la Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya (2009).

Llegir més...