i Matti Taneli Vanhanen | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Matti Taneli Vanhanen

Política
ciències polítiques polít
Polític finlandès.
Jyväskylä, Keski-Suomen, 4 de novembre de 1955

Fill d’un sociòleg autor d’un controvertit estudi sobre la correlació entre el QI mitjà dels estats i el seu PIB, es graduà en Ciències Polítiques a la Universitat d’Hèlsinki (1989). Afiliat al Partit de Centre, en fou president de les joventuts (1980-83). Professionalment es dedicà al periodisme i fou col·laborador i editor (1985-88) i redactor en cap (1988-91) del diari Kehäsanomat.

L’any 1991 fou elegit diputat al Parlament. La seva tasca parlamentària se centrà en qüestions mediambientals, en les quals mostrà reserves en relació a la politica de construcció de centrals nuclears, tot i formar part del consell d’administració d’una empresa elèctrica propietària de dues plantes. També es féu remarcar per la seva cauta aproximació a la Unió Europea, tot i no ser un euroescèptic. L’any 2003 formà part de la Convenció Constitucional que elaborà la fallida Constitució Europea del 2005, en la qual s’enfrontà amb l’expresident Valery Giscard d’Estaing.

Poc després, el mateix 2003 deixà aquest càrrec per assumir el Ministeri de Defensa en el Govern d’Anneli Jäätteenmäki, i quan aquest dimití al mes de juny el succeí en el càrrec de primer ministre. La seva política cercà sobretot la reducció progressiva de la pressió fiscal mantenint, al mateix temps, les àmplies prestacions socials. L’any 2006 concorregué sense èxit a les eleccions presidencials. Després de les eleccions legislatives del març de 2007 fou confirmat en el càrrec de primer ministre al front d’un govern de coalició que, a més del Partit de Centre, incloïa també la conservadora Coalició Nacional, els ecologistes i el Partit Popular Suec.

Llegir més...