Celsa Group

Empresa multinacional de productes d’acer creada l’any 1967 com a Companyia Espanyola de Laminats SA. (Celsa) pels germans Francesc i Josep Maria Rubiralta i Vilaseca .

Al començament disposà d’un tren de laminació i la seva capacitat augmentà substancialment l’any 1977 amb l’adquisició d’un primer forn elèctric de fusió instal·lat a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), municipi contigu a la seu de l’empresa a Castellbisbal (Vallès Occidental).

Al final dels anys vuitanta inicià l’expansió amb l’adquisició de diverses empreses del sector, algunes de les quals convertí en filials: Global Steel Wire (Santander) (1987), Torras, Ferreria i Construccions, SA  de Castellbisbal (1987), Nervacero (Biscaia) (1989). Amb l’adquisició de la Siderúrgia del Besòs (1991) es convertí en un dels primers productors d’acer de l’Estat espanyol. El següent impuls provingué de la incorporació de les grans trefiladores de l’Estat: Tycsa (1991), Trefilerías Moreda (1991), Rivière (1996) i Laminaciones Arregui (1999), fabricant de fleix laminat calent i primer productor de tubs d’acer conformat soldat en fred i calent.

A partir de la primera d’aquestes empreses l’any 1998 fundà Tycsa PSC, líder mundial de cable d’alta resistència, i el 2003 adquirí Trefilados Quijano de Santander. L’expansió internacional tingué lloc a la primera dècada del segle XXI amb la creació de Celsa Steel UK (Cardiff) i Celsa Huta (Ostrowiec, Polònia) l’any 2003, Celsa Nordic (2006) i Celsa France, a Baiona (2007), i Celsa Atlantic, a La Corunya. Tant la producció com el mercat del grup es concentren a Europa, però també té oficines comercials a Miami (EUA), Moscou (Rússia), Dubai (Emirats Àrabs Units), Bombai (Índia) i Xangai (Xina).

Dirigida des dels seus inicis per Francesc Rubiralta i Vilaseca , a la seva mort (2010) el succeí al capdavant de l’empresa el seu fill Francesc Rubiralta i Rubió.

És dels primers trenta productors mundials d’acer, tant de laminats (corrugats, perfils, platines, angles, filferros, etc.) com transformats (tubs, malles, filferro de matalassos i tapisseria, tancaments i tancats metàl·lics, etc.) A la segona meitat de la dècada del 2000 ocupava uns vuit mil treballadors. L’any 2008 vengué 8,3 milions de tones de productes d’acer per un valor de 5.538 milions d’euros.