Ribera de Cardós

Ribera de Cardós

© Xevi Varela

Vila, i cap administratiu, del municipi de Vall de Cardós (Pallars Sobirà) situada a 898 m d’altitud, a la dreta de la Noguera de Cardós en una plana oberta a la vall, a migdia de la desembocadura de la ribera d’Estaon.

El nucli més antic és a ponent de la carretera que segueix la vall, mentre que les noves construccions segueixen per migdia l’eix de la carretera.

En un extrem de la població, una mica separada, es destaca la notable església parroquial de Santa Maria de Ribera, romànica però modificada i ampliada al segle XVIII. La façana conserva la part central antiga, amb el portal amb arquivolta i fris en dent de serra, sobre tres arcuacions també en dent de serra i un fris recte damunt escacat; enmig s’obre una gran rosassa. L’absis, modificat, és pintat de blanc i es conserva l’absidiola de la banda N, amb arcuacions sobre mènsules. Es destaca la magnífica torre del campanar, que recorda els de la Vall de Boí, de planta quadrada i tres pisos separats per una línia d’arcuacions i fris en dent de serra, finestres geminades al pis superior i un fris encreuat a dalt de tot (la coberta és piramidal). La parròquia de Santa Maria de Ribera figura ja en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, datada el 819. En una placeta propera a la carretera, al centre de la vila, fou traslladada la magnífica creu de terme de pedra, medieval, que havia estat situada al forat de Cardós, a l’entrada de la Vall; de llicorella grisa, les dues cares esculpides representen en relleu el Naixement i la Crucifixió de Crist. Hi ha vestigis de les antigues capelles de la Puríssima (Ca l’Apotecari), de Santa Llúcia (Casa Móra) i, fora de la vila, de Sant Cristòfol.

Es fa festa major el 8 de setembre i també és tradicional celebrar-ne una altra per la Segona Pasqua.