Llibre de Sent Soví

Fragment del Llibre de Sent Soví conservat a la biblioteca de la Universitat de Barcelona

© Biblioteca Universitat de Barcelona

Receptari de cuina catalana anònim escrit a principi del segle XIV.

De gran influència arreu d'Europa, conté algun dels fonaments de la cuina catalana actual. Així, gairebé tots els guisats tenen com a base  un sofregit de ceba i cansalada; i  per acabar el plat, una picada feta amb fruita seca, espècies i herbes aromàtiques. Tant els productes que hi apareixen (xai, cabrit, conill, perdius, capons, etc.), tots difícils d'aconseguir, com el tipus d'elaboració, evidencien que les receptes del llibre formaven part de les cuines de les cases més refinades de l'època. Escrit en una prosa descriptiva, comença amb unes notes preliminars, que són seguides de 72 capítols, cadascun dels quals correspon a una recepta diferent. Es conserven dos manuscrits originals, un a la Universitat de València i un altre a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. L'any 1979 Rudolf Grewe en publicà una edició.