i Alexis Tsipras | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Alexis Tsipras

Política
Alexis Tsipras
© FrangiscoDer
ciències polítiques polít
Polític grec.
Atenes, 28 de juliol de 1974

Graduat en enginyeria civil a la Universitat Politècnica d’Atenes, on cursà un postgrau d’urbanisme i planificació regional. Activista en organitzacions d’esquerres des dels anys d’educació secundària, entre el 1999 i el 2003 fou secretari general de les joventuts de Synaspismós, partit de l’esquerra radical, i el 2004 esdevingué membre del comitè central, i el 2008, president. Elegit diputat (2009) al Parlament grec i cap del grup parlamentari Syriza, la coalició d’esquerres on era integrada Synaspismós, fou reelegit el 2012 i esdevingué cap de l’oposició, posició des de la qual atacà durament el govern d’Andonis Samaràs per les polítiques d’austeritat imposades des de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu (l’anomenada troica) en canvi del rescat de Grècia arran de l’enfonsament de les finances del país per la crisi del deute (2008).

Després de les eleccions del gener del 2015, en què Syriza guanyà amb un resultat pròxim a la majoria absoluta, al febrer esdevingué primer ministre al capdavant d’un govern de coalició amb el partit de dreta antieuropea Grecs Independents. El seu govern negocià amb la UE i amb els creditors unes noves condicions per fer front al deute, el manteniment dels ajuts, les mesures d’austeritat i la continuació de Grècia dins l’euro. Al final del mateix mes aconseguí una pròrroga de quatre mesos del rescat en canvi de diverses mesures destinades a millorar la recaptació, entre d’altres.

Acabada la pròrroga (30 de juny), el 5 de juliol, Tsipras sotmeté a referèndum la nova proposta de rescat internacional, que fou rebutjada. Aquest resultat fou el punt de partida d’una nova etapa de negociacions, simultàniament al relleu del polèmic ministre de finances Iannis Varufakis. El nou acord signat pel govern grec i els creditors el 13 de juliol intensificà les dissensions a l’interior de Syriza, les quals s’evidenciaren en els vots contraris en l'aprovació del pla al Parlament (15 de juliol) gràcies a l’oposició. Arran d’aquesta pèrdua de suport intern, el 20 d’agost dimití el càrrec i anuncià eleccions anticipades per al setembre, a les quals manifestà la seva intenció de concórrer, novament com a cap de llista de Syriza. Celebrades el dia 20 d'aquest mes, tornà a guanyar amb un resultat lleugerament inferior al de les eleccions del gener,cosa que li assegurava el govern formant de nou coalició amb els Grecs Independents. Des del 2010, Tsipras és també vicepresident de la coalició Esquerra Europea al Parlament Europeu.

Data de revisió: 
2015-09-21
Llegir més...