Daniel Carasso

(Tessalònica, Macedònia, 6 de desembre de 1905 — París, 17 de maig de 2009)

Empresari francès d'origen sefardita.

Descendent de sefardites expulsats el 1492 pels Reis Catòlics establerts a Grècia, el 1916 la seva família s’establí a Barcelona. El seu pare, el metge Isaac Carasso (Tessalònica 1874 – França 1939) dedicat al comerç de cítrics, fabricà el 1919 en un laboratori del Raval els primers iogurts (aliment que coneixia per viatges als Balcans) a partir de llet de vaca fermentada. Ajudat pel bacteriòleg Jaume Ferran, començà a comercialitzar a les farmàcies aquest producte, al qual donà el nom de Danone en referència al diminutiu del nom del seu fill. El 1923 Daniel anà a França, i estudià comerç a Marsella i també bacteriologia a l’Institut Pasteur de París, ciutat on el 1929 fundà la Société Parisienne du Yoghourt Danone, que introduí amb gran èxit el iogurt a França. A conseqüència de la invasió nazi, el 1941 hagué de fugir als Estats Units, on creà l’empresa Dannon, que fou venuda el 1959. El 1947 retornà a Europa, on recuperà les empreses Danone als estats francès i espanyol. A l’Estat espanyol, des de la mort del seu pare (1939) havia deixat l’empresa al càrrec de Lluís Portabella, el qual continuà com a president fins el 1981. Emprengué un decidit impuls a l’expansió que el portà a establir fàbriques en diversos països i dugué a terme nombroses adquisicions. El 1967 i el 1973 s’associà amb l’empresa de formatges frescos Gervais i amb l’embotelladora BSN, respectivament, empreses que més tard absorbí, i recomprà Dannon (1981), operacions que donaren lloc al Groupe Danone, una de les primeres multinacionals de l’alimentació.