Josep Lladonosa i Giró

(Alguaire, Segrià, 1938)

Xef i escriptor gastronòmic.

Format en la cuina francesa, ha treballat en un gran nombre de restaurants, entre d'altres, Majestic, Ca l’Isidre, Abeurador o Cosmos, i en establiments d’alta categoria a França i Suïssa, com el Gran Hotel Nacional i a les 7 portes de Barcelona, del qual fou cap de cuina entre el 1991 i el 2003. El 1976 obrí a Barcelona un restaurant propi, Les Quatre Barres. Fou un dels primers professors de l’escola de cuina Arnadi (1983, posteriorment Hofmann), i ha rebut distincions com la Creu de Sant Jordi, el Premio Nacional de gastronomia (1980) i la Medalla del Mèrit Gastronòmic de la Federació Catalana d’Associacions Professionals d’Hostaleria (2000) i la Creu de Sant Jordi (2003). És un dels principals exponents de la recuperació de la cuina tradicional catalana i de la recerca sobre les seves arrels medievals. Els seus llibres, alguns dels quals han estat traduïts al francès i a l’anglès, han tingut una gran difusió. Cal esmentar-ne La cuina que torna (1979), La cuina medieval catalana (1984), La cuina catalana d’ahir i d’avui (1994), El llibre dels Guisats i les picades (1995), El llibre de les sopes (1996), La cuina de les terres de Lleida (1999), Plats amb història: vivències i opinions (2003) i La cuina catalana: 800 receptes d’avui i de sempre (2014).