Partit Demòcrata Europeu Català

PDeCAT (sigla)
Partit Demòcrata
PDeCAT-Espai CiU

Partit polític d’àmbit català fundat el 10 de juliol de 2016.

Formació successora de Convergència Democràtica de Catalunya, integrà Reagrupament.cat des del moment de la seva creació.

En el congrés fundacional dels dies 8, 9 i 10 de juliol de 2016, el Partit Demòcrata es definí com a independentista, democràtic, republicà, partidari de l’economia de mercat, amb un vessant social i europeista, i una política de tolerància zero amb la corrupció. El 23 de juliol de 2016 els associats elegiren Artur Mas president de la nova formació, i Neus Munté, vicepresidenta. Pel que fa a la direcció executiva, Marta Pascal i David Bonvehí foren elegits, respectivament, coordinadora general i coordinador d’organització, i Mercè Conesa, presidenta del Consell Nacional. El gener del 2018, Artur Mas dimití la presidència del PDeCAT i en el seu lloc ocupà el càrrec Neus Munté.

Integrat dins de la coalició Junts pel Sí, la legislatura finalitzà l’octubre del 2017 amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, pel qual s’intervenia la Generalitat de Catalunya. En les eleccions anticipades al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017 convocades pel govern espanyol, hi concorregué dins d’una nova coalició, Junts per Catalunya (JxCat), de la qual 14 dels 34 diputats electes eren del PDeCAT.

En l’assemblea del partit del juliol del 2018, Munté renuncià a la presidència i Pascal, a la reelecció. La militància hi elegí una nova direcció, en la qual David Bonvehí i Míriam Noguera ocuparen els càrrecs de president i vicepresidenta, respectivament. En el mateix acte s’acordà la confluència del PDeCAT en la Crida Nacional per la República, promoguda per Carles Puigdemont.

Malgrat el difícil encaix entre ambdues formacions, el PDeCAT concorregué a les eleccions generals espanyoles del 29 d’abril de 2019 dins les llistes de JxCat. Tanmateix, les dissensions tant dins la coalició com dins del mateix PDeCAT persistiren. En fou la manifestació més evident la renúncia de Marta Pascal a l’escó com a senadora de JxCat el març del 2020. Al maig Pascal abandonà el PDeCAT per fundar, amb altres exmilitants, el Partit Nacionalista de Catalunya, que descartava la via unilateral en favor d’un referèndum pactat amb l’Estat espanyol per a aconseguir la independència.

Arran de la conversió de JxCat en partit polític (juliol-octubre del 2020), es produí un gran nombre de baixes de militants del PDeCAT, entre les quals la del mateix Puigdemont i la de la majoria dels consellers presos i exiliats i càrrecs del govern. Artur Mas, per la seva banda, restà al PDeCAT.

En les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 i en les legislatives espanyoles del 2023, en aquestes darreres sota el nom de PDeCAT-Espai CiU, el partit no assolí cap representació parlamentària. Aquests mals resultats portaren a la dissolució de la formació, acordada durant el congrés extraordinari celebrat l’octubre del 2023.

Integrat al partit i al grup parlamentari de l’Eurocambra Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), des de l’ingrés de Ciutadans en aquestes dues formacions (2016) hi manté un enfrontament permanent a causa de l’autodeterminació de Catalunya, que finalment acabà amb l’expulsió del PDeCAT del partit l’octubre del 2018.