Jocs Mediterranis de Tarragona 2018

XVIII Jocs Mediterranis, celebrats a la ciutat de Tarragona del 22 de juny a l’1 de juliol de 2018.

La ciutat fou designada seu dels Jocs el 15 d’octubre de 2011, amb previsió de celebrar-los l’any 2017, però dificultats d’ordre divers els posposaren fins el 2018. Hi participaren 26 estats i uns 4.000 esportistes. La ciutat de Tarragona concentrà la majoria de les disciplines, però en conjunt foren 16 les seus on tingueren lloc competicions, la majoria a les comarques del Tarragonès (Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Salou, Vila-seca, Constantí, la Pobla de Mafumet, el Morell), i també al Baix Camp (Cambrils, Reus, la Selva del Camp), l’Alt Camp (Valls), el Baix Penedès (Calafell, el Vendrell), el Baix Llobregat (Castelldefels) i el Barcelonès (Barcelona).

La principal instal·lació fou l’Anella Mediterrània, situada al barri de Campclar de Tarragona, on es construí per a l’ocasió el Palau d’Esports Catalunya, amb capacitat per a 5.000 espectadors. Es remodelaren la piscina descoberta de 25 m, ampliada a 50 m, la pista d’atletisme (convertida en estadi), amb una grada ampliable a 4.000 espectadors, i el velòdrom. Altres aspectes destacats relacionats amb els Jocs foren la participació, per primer cop, de Kosovo (estat no reconegut per Espanya) i de Portugal. Hi participà també Síria (en guerra civil des del 2011) i, de nou, no s’aconseguí que hi prenguessin part ni Israel ni Palestina. La mascota fou Tarracvs, un casc romà on hi ha representats l’aigua del Mediterrani, el mocador casteller i la bandera de Tarragona.

En el terreny esportiu, Itàlia fou el país que aconseguí més medalles, amb 156 (56 d’or, 55 d’argent i 45 de bronze), seguit d’Espanya, amb 122 (38 d’or, 40 d’argent i 44 de bronze) i Turquia, amb 95 (31 d’or, 25 d’argent i 39 de bronze). Els esportistes dels Països Catalans guanyaren 76 medalles (comptant-hi una medalla per a cada integrant de les disciplines per equips), 16 d’or, 23 d’argent i 37 de bronze, que aconseguiren un total de 75 esportistes, dels quals 13 eren de les Illes Balears, 14 del País Valencià i 48 de Catalunya. Destacaren les nedadores Mireia Belmonte, Jèssica Vall, Catalina Corró i Lidón Muñoz, els gimnastes Néstor Abad i Paula Raya, els taekwondistes Daniel Ros i Raúl Martínez, les jugadores de tennis de taula Gàlia Dvorak i Sofia-Xuan Zhang, el piragüista Marcus Cooper Walz i els golfistes Natàlia Escuriola i Álvaro Velasco, a més de diversos integrants dels equips estatals femenins de waterpolo i handbol, dels masculins de futbol i bàsquet, i dels relleus 4 × 100 femenins. Els Jocs estigueren també marcats per diversos incidents relatius a les instal·lacions i a l’organització, per algunes polèmiques relatives al repartiment d’entrades i per les acusacions de marginació del català i la cultura catalana, entre d’altres.