Joël Robuchon

(Poitiers, 7 d’abril de 1945 — Ginebra, 6 d’agost de 2018)

Xef francès.

Format al restaurant Relais, de Poitiers, el 1974 fou designat cap de cuina de l’Hôtel Concorde Lafayette, de París, i el 1976 la seva tasca en aquest restaurant fou reconeguda amb el títol de Meilleur Ouvrier de France. El 1978 passà a encapçalar la cuina de Les Célébrités, a l’Hôtel Nikko de París. El 1981 fundà en aquesta ciutat el seu propi restaurant, el Jamin, que obtingué un gran reconeixement amb tres estrelles Michelin (1984), i que regentà fins el 1994. Posteriorment fundà sota el seu nom, a França i en nombroses ciutats arreu del món (Tòquio, Macau, Hong Kong, Las Vegas, Nova York, Londres), establiments d’alta cuina que a la seva mort havien obtingut 31 estrelles Michelin, el nombre més alt des de l’inici de la distinció. Amb Paul Bocuse, Frédy Girardet i Eckart Witzigmann és un dels quatre “cuiners del segle” reconeguts per la guia Gault et Millau (1990). Fou també molt conegut per la seva tasca de difusió de la gastronomia en programes de televisió i en nombrosos llibres (Ma cuisine pour vous, 1986; Tout Robuchon, 2006).