Juan de Antxieta

(Urrestilla?, Guipúscoa, 1462 — Azpeitia, Guipúscoa, 1523)

Compositor basc.

Vida

Amb tota probabilitat es formà musicalment com a escolà de cant en alguna catedral. Més tard, estudià a la Universitat de Salamanca amb Diego de Fermoselle. El 1489 entrà al servei d’Isabel la Catòlica com a cantor. Posteriorment fou nomenat mestre de capella al servei del príncep Joan. A la mort d’Isabel, el 1504, passà al servei de la capella de Joana I i de Felip el Bell, amb qui viatjà als Països Baixos i Anglaterra. A més dels seus càrrecs a la capella reial obtingué diversos beneficis i càrrecs eclesiàstics. Durant els anys que va servir a la capella reial tingué l’oportunitat de treballar al costat de mestres com Pierre de la Rue o Alexander Agricola. El 1516 fou pensionat per la cort de Carles V i es retirà. Escriví música profana amb text en castellà, i religiosa amb text llatí. El Cancionero Musical de Palacio transmet diversos romances i villancicos, algun dels quals, com Dos ánades madre, van esdevenir molt populars a l’època i durant el primer quart del segle XVII encara eren molt coneguts i apreciats. La seva producció litúrgica conservada comprèn diverses misses i motets, dos magníficats, un responsori de difunts, un himne i una antífona mariana. Algunes de les seves obres tingueren una gran difusió i es troben entre les més usuals en els reculls de l’època. Probablement va escriure molta més música que no s’ha conservat. La seva missa sobre la tonada popular Ea judios a enfardelar, per exemple, va ser mencionada per Francisco de Salinas en el seu tractat De musica libri septem del 1577, però s’ha perdut. El seu estil es caracteritza per l’atenció a la sonoritat i el tractament homofònic de les veus.

Obra
Música religiosa

2 misses a 4 v., 2 magníficats (3-4 v.), 1 responsori (Libera me Domine, 4 v.), 1 salve a 4 v., 1 himne (Conditor alme siderum, 3 v.), 5 motets (Domine Jesu Christe, 4 v.; Domine, ne memineris, 4 v.; Domine, non secundum peccata nostra, 3 v.; Virgo et mater, 4 v.; O bone Jesu, 4 v.)

Música vocal profana

3 villancicos (Con amores, la mi madre, 4 v.; Doncella, madre de Dios, 3 v.; Dos ánades madre, 3 v.), 1 romance (En memoria a Alixandre, 4 v.)