La història musical de Bratislava ha estat marcada pel cosmopolitisme i per la influència de la poderosa veïna, Viena, capital de l’imperi Austrohongarès, del qual Eslovàquia formava part. Durant els segles XVIII, XIX i XX la ciutat fou visitada per molts músics il·lustres, com Haydn, Mozart, Beethoven, Liszt, Brahms, Clara Schumann, R. Strauss i Bartók.
Fins al segle XVII la catedral de Sant Martí fou el nucli més important de la producció musical, juntament amb els convents franciscans. La música interpretada en aquestes esglésies que s’ha conservat mostra un ric conreu de la polifonia vocal i del cant gregorià. La Reforma i la seva música tingueren una vida curta a Bratislava. La primera església protestant es consagrà el 1638 i Samuel Bockshorn (Capricornus) fou un dels compositors més notables de música sacra luterana. La reacció contrareformista, però, eliminà les celebracions protestants el 1672. L’arribada del Barroc, d’altra banda, implicà un canvi dràstic en el repertori religiós. La polifonia renaixentista fou deixada de banda, substituïda per obres que responien ja al nou gust, i durant els oficis el cor s’acompanyà d’un grup instrumental que progressivament s’anà ampliant. El 1764 es construí el primer teatre i el 1776 s’inaugurà el Teatre de l’Òpera. En un principi el repertori inclogué sobretot òpera italiana i amb el temps es decantà cap a les obres en alemany i més tard en hongarès. El Teatre Nacional d’Eslovàquia s’obrí el 1886 i encara és actiu. La Societat Nacional d’Òpera d’Eslovàquia nasqué el 1919 i la seva activitat aviat contribuí a la creació d’òperes autòctones. La primera representació d’una òpera en eslovac no tingué lloc fins el 1919. La professionalització de les orquestres arribà a Bratislava en una data força tardana. La primera Societat Filharmònica d’Eslovàquia (1920) era formada per músics amateurs i la Societat Filharmònica professional d’Eslovàquia no es creà fins el 1949. Actualment, l’Orquestra Filharmònica Eslovaca és una formació de prestigi internacional. La seva seu és la Sala Reduta. L’Orquestra de Cambra d’Eslovàquia (1960) s’especialitzà en música barroca per a corda. De les diverses societats corals que floriren al segle XIX encara sobreviu la de Spevokol (1893). Cap a la meitat del segle XX sorgiren diverses agrupacions corals dedicades a la música popular eslovaca, per exemple el conjunt SL’UK i el grup amateur Lúcnica, ambdós fundats el 1949. També és notable l’activitat del Cor Madrigal Eslovac (1964).
El Festival de Bratislava, que es creà el 1965, és un esdeveniment anual d’abast internacional. El seu repertori inclou òperes, ballets, música instrumental i recitals de cantants de fama internacional. Bratislava és una ciutat on tant la docència musical com la musicologia tenen un fort relleu. S’hi poden trobar diverses escoles elementals de música, un conservatori estatal (1919) i l’Escola Superior de les Arts Musicals (1949). A més, cal destacar el congrés de musicologia promogut pel Festival de Bratislava, que amb els anys ha guanyat un gran prestigi, i també la Universitat Comenius (1919), el Col·legi de Música i l’Institut de Musicologia de l’Acadèmia Eslovaca de Ciències (1951).