música de Luxemburg

f
Música

Música desenvolupada a la ciutat de Luxemburg (Luxemburg).

Un dels centres musicals més importants del territori de Luxemburg durant tota l’Edat Mitjana fou l’abadia d’Echternach, fundada el 698. Al segle X hi nasqué una escola on la música era una de les matèries més importants. D’Echternach s’han conservat diversos manuscrits, entre els quals un antifonari del segle X. Pel que fa a la música profana, les primeres notícies són del segle XIII i parlen de la presència de ministrers, com Jacques Bretex. El 1603 els jesuïtes obriren a Luxemburg una escola en la qual es representava periòdicament un drama festivum mixtum musica, amb orquestra i cor. No fou fins al segle XIX que la ciutat de Luxemburg tingué una vida musical comparable a la d’altres ciutats europees. El 1818 se sap que hi havia una École Modèle, més tard anomenada École de Pédagogie. El 1821 sorgí la Société d’Art Dramatique, on es feien representacions d’òpera i de ballet. El 1822 J. Cornély fundà una École de Musique, que desaparegué el 1882, i el 1824 es creà una Societat Filharmònica. La seva orquestra fou dirigida per J. Cornély i, més tard, per L. Menager i J. Vermast. El mateix F. Liszt visità la ciutat el 1845 i oferí un concert acompanyat per l’orquestra d’aquesta institució. L’École de Pédagogie esdevingué École Normale el 1845 i inclogué la música en els seus ensenyaments. Edmond de la Fontaine, compositor luxemburguès, fou l’autor del primer singspiel en dialecte local, De Scholtschein, estrenat el 1855. El 1869 s’inaugurà el Teatre Municipal de Luxemburg, amb una opéra-comique d’A. Zinnen, Le chef de bande.

Les Joventuts Musicals de Luxemburg foren creades el 1946. L’École Normale esdevingué Institut Pédagogique, associat a la universitat, el 1960. D’altra banda, al Conservatori de Música, inaugurat el 1985, s’imparteixen classes de música, dansa, dicció i art dramàtic. Té una sala de concerts i un museu d’instruments antics, a més d’una biblioteca especialitzada i un important arxiu de partitures.

A Luxemburg se celebren diversos festivals, entre els quals la Primavera Musical Festival de Luxemburg, durant els mesos d’abril i maig. Té un programa variat, que inclou música clàssica, ballet i jazz. També cal destacar el Festival Cour des Capucins, celebrat durant l’estiu i dedicat al ballet i a la dansa en general. A més, hi ha cicles de concerts, a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, com ara els Concerts de Midi, els Concerts du Jeudi, els Concerts du Conservatoire i les Soirées de Luxembourg. Fora de la capital també es realitzen festivals importants. Així, durant el mes de juliol, cal esmentar el Festival Europeu de Teatre a l’Aire Lliure i de Música de Wiltz. Creat el 1952, a més de teatre ofereix concerts de gèneres variats, des de música clàssica a jazz. El Petit Festival de Marnach serveix per a donar a conèixer les joves promeses de la música luxemburguesa. Des del 1975 se celebra anualment el Festival Internacional d’Echternach. Els concerts tenen lloc a l’antiga basílica o a l’església de Sant Pere i Sant Pau, i alguns actes, també a Luxemburg i a Bitburg.

Bibliografia

  • Backers, C.: Nederlandsche componisten van 1400 to op onzen tijd, la Haia 1941
  • Möller, M.: The Violin Makers of the Low Countries (Belgium and Holland), M. Möller, Amsterdam 1955
  • Rimmer, J.: Two Dance Collections from Friesland and theri Scotch, English and Continental Connections, Frysk Ynstitut oan de Ryksuniversiteit, Grins 1978