Museu de la Música de Barcelona

Museu de Barcelona dedicat a la conservació i l’estudi dels instruments musicals.

Té l’origen en un projecte del 1921, quan la Comissió Municipal de Cultura acceptà la donació oferta per un grup de prohoms barcelonins, per a endegar un nou Museu del Teatre, la Música i la Dansa, una col·lecció posteriorment engrandida amb una important col·lecció d’instruments musicals antics (1932), per a formar el Museu d'Instruments de Música situat al Palauet Albéniz. L’adveniment de la Guerra Civil Espanyola aturà el projecte, i no fou fins el 1946 que Barcelona pogué veure el naixement del Museu de la Música instal·lat als locals del Conservatori Superior Municipal de Música, al carrer del Bruc, sota la presidència del delegat de Cultura, Tomàs Carreras i Artau, i dirigit per l’insigne professor Josep Ricart i Matas. Hom hi aplegà diverses col·leccions, especialment la de Joaquim Folch i Torres i de la seva muller, Orsina Baget i Terrés, de 198 instruments antics, una valuosa col·lecció de guitarres i un gran nombre d’instruments populars i cultes antics, i successivament arribaren al museu fons i altres peces singulars representatives de la cultura europea i d’altres més llunyanes. L’any 1969 la col·lecció principal disposava ja de 966 instruments. El 1970, ja retirat Josep Ricart i Matas, i sota la direcció de Manuel Valls i Gorina, s’adquirí la col·lecció Arellano de fonògrafs i gramòfons.

Com a conseqüència del creixement del conservatori, el 1980 el museu es traslladà a la Casa Quadras, edifici modernista de Puig i Cadafalch. Sota la direcció de Romà Escalas i Llimona, la reinauguració oficial del museu amb el nom actual, el 1983, permeté elaborar un discurs museogràfic més complet i feu possible una major obertura del centre vers la ciutat, amb l’inici d’una programació pública d’activitats i serveis. L’any 1991 es procedí a l’edició del catàleg de la col·lecció d’instruments.

El 2001 tancà les portes de l’antiga seu, a l’avinguda Diagonal, i es traslladà temporalment a unes dependències de la Zona Franca, tot preparant els treballs de ressituació i nou muntatge museogràfic al complex de l’Auditori de Barcelona. El 2007 obrí les portes en el seu nou emplaçament, a l’edifici de l’Auditori, on les sales de l’exposició permanent se situen al voltant de la lluerna central. Exposa una mostra de 500 instruments musicals, dels més de 1.600 que formen la col·lecció del museu, i es completa amb materials audiovisuals i didàctics. S’estructura en àmbits temàtics en què presenta els elements del llenguatge musical i un recorregut per la història de la música en la cultura occidental, les músiques del món i les d’avui. L’arxiu històric del museu forma part de l’Espai de Documentació i Recerca, i conserva documents d’arxius particulars i documentació biogràfica i epistolar diversa.

L’any 2012 fou nomenat director del museu Jaume Ayats i Abeyà, que ocupà el càrrec fins al final del 2020. Durant aquests vuit anys les col·leccions han crescut considerablement i actualment són consultables a través de les col·leccions en línia. El juliol del 2021 el musicòleg Jordi Alomar i Payeras en fou nomenat director.

A més de peces individuals d’incalculable valor històric, musical i artesanal, el museu conserva col·leccions monogràfiques molt completes de l’instrumentari hispànic i europeu. En destaquen la col·lecció d’orgues, la de llaüts, les guitarres i els saltiris del segle XVIII. Disposa, a més, d’una col·lecció d’instruments mecànics i aparells d’enregistrament i reproducció del so. Igualment és representativa la mostra d’instruments de les altres cultures del món. 

Paral·lelament a l’enriquiment i evolució de la col·lecció d’instruments, l’Arxiu Musical del museu rebé nous fons biogràfics, amb documents històrics de gran valor, entre els quals destaquen els llegats d’Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquim Malats, Miquel Llobet i Joan Manén. També disposa d’una una biblioteca especialitzada en instruments musicals.

Bibliografia

  1. Escalas i Llimona, Romà \ Rossinyol i Panyella, Oriol \ Bombardó i Oriol, Judit \ Serra, Gabriel: Museu de la Música: catàleg d’instruments, Ajuntament de Barcelona, Regidora d´Edicions i Publicacions, Barcelona 1991
  2. Carreras i Artau, Tomàs: Museo de la música. Discurso leído en el acto de la inauguración por el Iltre. Sr.... 29 de mayo de 1946, Oliva de Vilanova, Barcelona 1946