Revista Musical Catalana

Publicació musical de periodicitat mensual, editada a Barcelona.

En una primera etapa (gener del 1904 - juny del 1936), amb el subtítol de "Butlletí de l’Orfeó Català", en foren responsables Lluís Millet, Francesc Pujol, Joan Salvat, Frederic Lliurat i Vicenç M. de Gibert, i hi col·laboraren les signatures més prestigioses de la musicografia europea del seu temps. Temàticament, prestà una gran atenció a la investigació històrica i musicològica del passat musical català, divulgà la recerca etnomusicològica, el fenomen wagnerià i els moviments de renovació de la música al servei de la litúrgia, publicà treballs sobre músics universals i reflectí bona part de la vida musical coetània barcelonina i les activitats de l’Orfeó Català i d’altres entitats corals.

Al novembre del 1984, per mitjà dels Consorcis del Palau de la Música Catalana i del Gran Teatre del Liceu, fou represa i inicià una segona època, amb un equip format per Jaume Comellas, Lluís Millet i Pere Artís, i l’assessorament d’un Consell Editorial de composició plural, presidit per Fèlix Millet i Tusell.

El mes de novembre del 1990 marcà l’inici d’una tercera època, amb la incorporació de l’emissora Catalunya Música en les responsabilitats editorials i funcionals (aquestes darreres, amb la col·laboració successiva de Jesús Rodríguez Picó i Pere Burés); des d’aquella data prengué el nom de "Catalunya Música/Revista Musical Catalana". Combina l’atenció a l’actualitat musical -crítiques i recensions dels principals esdeveniments, entrevistes, comentaris discogràfics i bibliogràfics, notícies periodístiques, etc.- i estudis monogràfics d’una gran varietat signats per especialistes -en les diverses matèries- d’un ampli ventall estètic i generacional. El 1991 fou guardonada amb el Premi Nacional de periodisme com a millor publicació periòdica temàtica.

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Pujol i Pons, Francesc: El vol d’una cançó, conferència donada al Palau de la Música Catalana el 17 de novembre de 1929, amb la col.laboració de N’Andreua Fornells de Sayós (sopran), Joan Sayós (baríton) i Joan Gibert (pianista), Revista Musical Catalana, Barcelona 1929?