Festival Internacional de Música Barcelona

Sèrie de concerts organitzats per les Joventuts Musicals de Barcelona, amb el patrocini de l’Ajuntament, en el marc de les Festes de la Mercè, i membre de l’Associació Europea de Festivals de Música des del 1969.

Creat el 1963, se’n feren tretze edicions impulsades des de l’Ajuntament per Esteve Bassols i Pere Martínez Ticó, primer, i Vicente Villar Palasí, després, i des de Joventuts Musicals per Jordi Roch i Manuel Capdevila, que en fou el director. Els principals criteris a l’hora de fer la programació eren la participació d’artistes joves catalans en col·laboració amb orquestres i conjunts de gran renom internacional, l’estrena d’obres de compositors catalans, amb una dedicació especial a les noves generacions, i l’oferta de preus especials per al públic jove.

Entre el 1963 i el 1975, s’estrenaren més de vuitanta obres catalanes i es feren més de cent primeres audicions. Els compositors que més obres hi estrenaren foren Xavier Benguerel, Josep Soler, Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Joaquim Homs, Joan Guinjoan, Josep M. Mestres Quadreny, Salvador Pueyo, Jordi Cervelló, Manuel Valls, Jaume Padrós i Josep Casanovas. A partir del 1972 s’organitzà cada any un concert monogràfic dedicat a l’obra d’un compositor català viu. Se’n realitzaren quatre, dedicats a Benguerel, Montsalvatge, Homs i Guinjoan. La necessitat de programar obres cabdals i difícils del repertori simfònic originà la creació de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, que nasqué a partir de la vella Orquestra Municipal. La nova formació es presentà al públic, dirigida pel seu nou titular, Antoni Ros Marbà, en el marc del V Festival, el 6 d’octubre de 1967. El 1970, paral·lelament al desenvolupament del festival, s’organitzà l’exposició Una dècada de música catalana (1960-1970), dirigida per Manuel Valls, en la qual es feia un repàs a tot el que s’havia compost durant aquella dècada. Els últims anys, el festival obrí la seva programació a la música d’altres cultures, com ara l’índia o la flamenca. El 1975, per raons polítiques, l’Ajuntament retirà la seva confiança als organitzadors. Lliurat a altres mans, el festival canvià de nom i de criteris de programació. El seu interès decaigué, i aviat acabà desapareixent.

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Una dècada de música catalana: 1960-1970, Barcelona, octubre 1970, exposició muntada per Joventuts Musicals durant el VIII Festival Internacional de Música a Barcelona..., Joventuts Musicals, Barcelona 1970