Els capròmids: el coipú

Myocastor coipus (nc.)

El coipú (Myocastor coipus) és una espècie sud-americana que hom cria en granges i que eventualment es pot trobar en llibertat.

Xavier Ferrer.

El coipú és una espècie pròpia d’Amèrica del Sud, per bé que, a finals del segle passat, va ésser introduïda a Europa (a França, concretament) per tal de criar-la en granges a causa del valor econòmic de la seva pell i de les seves incisives. Actualment, és àmpliament introduïda a Amèrica del Nord, Europa, Àsia i Àfrica.

En ésser una espècie al·lòctona, presenta pocs enemics naturals, per la qual cosa els exemplars que s’escapen de les granges tenen possibilitats d’adaptar-se a les condicions naturals i generar, en principi, petits nuclis poblacionals amb possibilitats d’expansió. En cas que això succeís al nostre territori, l’estabilitat dels hàbitats riberencs, sobretot pel que fa a la vegetació, podria arribar a ser seriosament afectada.

Al Principat, hi ha hagut alguns intents de cria en captivitat del coipú que han tingut un èxit divers. Si l’esmentem en un catàleg faunístic de petits mamífers del nostre país és simplement per donar coneixement de la seva possible presència, ja que els exemplars que s’escapen de les granges de cria s’adapten perfectament al medi. Això és el que succeí al Montseny, a principis dels anys setanta, en què varen ésser detectats un gran nombre d’exemplars en llibertat a la part alta del Tordera (Rieral) i de la riera d’Arbúcies. Pràcticament, tots aquests exemplars foren abatuts a trets pels caçadors de la comarca.

L’hàbitat propici per a l’espècie són les vores de masses d’aigua amb abundant vegetació de ribera. És bon nedador i construeix galeries poc profundes i poc ramificades a les vores de l’aigua. És herbívor i el seu cicle d’activitat és fonamentalment crepuscular.