El torrent de Na Borges

Paisatge plàcid del torrent de Na Borges.

Climent Picornell

El torrent de Na Borges (2.11), entre els principals espais naturals de Mallorca.

El torrent més llarg de Mallorca és el de Na Borges, amb un recorregut de més de 40 km de longitud, i una conca de més de 330 km2. Aquest curs d’aigua, avui temporal, neix a les proximitats del terme de Felanitx, i corre cap al nord aplegant les aigües del vessant septentrional de la serra de Llevant. Constitueix un dels pocs barrancs mallorquins dignes del seu nom, i inclou, ja dins dels termes de Manacor i Petra, algunes parets calcàries ben notables, encara que de cota modesta, per la topografia de tot el seu recorregut.

Els marges superiors del torrent se situen a la zona del Pla de Mallorca, i han estat conreats des d’antic, amb producció de gra, aquí en general sense recobriment arbori. En alguns trams, el fons del torrent és ample, i ha rebut importants sediments argilosos; s’hi implantaren d’antic conreus de regadiu, amb interessants estructures hidràuliques. Però els marges del barranc, i una franja més o menys ampla entorn seu, conserven la seva vegetació natural, constituïda per alguns dels ullastrars més notables de l’illa, de bona densitat, cobertura i alçària. Localment hi ha vegetació higròfila, i alguns poblaments arboris de ribera. S’hi ha practicat la ramaderia extensiva (ovelles, porcs) i avui, sobretot, la caça menor (perdiu roja, conill, tórtora).

El més notable dels valors faunístics de Na Borges és el poblament, relativament dens, de tortuga mediterrània, que té aquí una de les millors poblacions dels Països Catalans. Una petita part del barranc ha estat transformada en reserva natural privada per a la conservació d’aquesta espècie. Les parets del barranc són un cau favorable per a les aus de presa (xoriguers, òlibes) o altres espècies nidificants rupícoles com el corb. Els petits carnívors (marta i geneta) abunden també en aquest indret.

No és possible recórrer el torrent a peu, però distints camins i alguna carretera el travessen i permeten descobrir alguns dels paisatges més característics d’aquesta àrea natural.