El Toro i altres turons de Menorca

Vista del costat de ponent del Toro, sobre Es Mercadal. Amb els seus 350 metres d’altitud, aquest turó esdevé la màxima elevació de Menorca.

Yves Hennechart

El Toro i altres turons de Menorca (2.9), entre els principals espais naturals de Menorca.

Es fa difícil parlar, sense exagerar, de muntanyes a Menorca, ja que les màximes elevacions de l’illa culminen al Toro, als 350 m d’altitud. Però el naturalista hi trobarà molts trets de «muntanya» biològica: el relleu ha impedit la transformació completa de la vegetació forestal, existeix contrast marcat entre l’obaga i el solell, i s’hi refugien determinades espècies pròpies de les terres elevades.

El centre de Sa Tramuntana de Menorca és articulat en una sèrie de turons, no alineats, que tenen aquestes característiques. A més del Toro, cal esmentar S’Enclusa (274 m), ocupada per una base militar; Santa Àgueda (264 m), amb les ruïnes d’una antiga fortificació i les restes d’un notable camí empedrat, probablement romà; Es Milocar; el Puig Mal, etc. Una bona part d’aquests relleus són formats per gresos vermells del Triàsic inferior, la «pedra esmoladora», erosionats per la tramuntana en formes capritxoses i estranyes. Al Toro hi ha calcàries grises, del Triàsic mitjà, que han estat objecte d’explotació comercial.

La vegetació potencial d’aquestes àrees és l’alzinar baleàric (Cyclamini-Quercetum ilicis). i se’n conserven claps ben notables. L’alzinar barrejat amb pi blanc i les pinedes són també molt extensos. Hi ha des d’alguns rodals d’ullastrar i de màquies d’aladern, murta i altres espècies dominants, fins a les brolles de ciprell i romaní, més degradades. Als cimals, sotmesos a la violència del vent, sols pot créixer la comunitat formada per uns arbustos arrodonits i espinosos, els socarrells.

Entre les plantes més interessants que es poden identificar als turons menorquins cal destacar Helichrysum ambiguum que a Menorca sols es fa al Toro; els delicats herbeis de balma Sibthorpia africana i Linaria aequitriloba i també l’endèmica menorquina Centaurium enclusense.

No es pot parlar de fauna pròpia de les muntanyes menorquines, ja que és similar a la descrita en el cas dels barrancs d’aquesta illa. Cal destacar, en tot cas, les notables concentracions d’aufranys, que troben en els cimals més solitaris un refugi favorable per a reunir-se en dormidors espectaculars.