Dos articles sobre el món dels ibers per a aproximar-nos al "Cap de setmana Ibèric"

27/09/2016
Publicat el 27/09/2016 per web-ec

Arran del 16è Cap de Setmana Ibèric que se celebra a Catalunya els dies 1 i 2 d'octubre, et proposem dos articles sobre el món ibèric. En concret t'animen a llegir:

Els ibers: assentaments, organització i explotació del territori

- Les societats ibèriques: economia i política

Els dos articles formen part de l'obra Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans. (A dalt, imatge de la muralla del turó de Montgrós, el Brull, ~500-200 aC)

16è Cap de Setmana Ibèric

En el marc de la celebració del 16è Cap de Setmana Ibèric, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ofereixen noves propostes culturals i turístiques desenvolupades al voltant de la Ruta dels Ibers, formada pels jaciments i equipaments patrimonials que mostren la civilització ibera que es va desenvolupar a Catalunya entre els segles VI i I aC.

En concret, s’han posat en marxa dos grans projectes: els productes d’experiència turística i la col·lecció de guies de visita dels pobles ibers. Sota el títol “Escapa’t a la Ruta dels Ibers!”, s’han creat 17 productes turístics amb l’objectiu d’apropar d’una manera lúdica i cultural el patrimoni arqueològic a la ciutadania, tant nacional com internacional; dinamitzar l’activitat econòmica en el territori; actuar com a generador de recursos fora del que són les zones turístiques convencionals, i dinamitzar els centres arqueològics a través dels ibers com a punt d’atracció. Els productes han estat plantejats com a rutes de descoberta, d’un a tres dies de durada, i es poden realitzar en grup o individualment.

Les activitats proposades en les 17 experiències combinen l’arqueologia amb d’altres àmbits, com el literari, el gastronòmic i el natural. Destaquen experiències com la descoberta dels jaciments ibèrics de la comarca d’Osona des d’un globus aerostàtic; la ruta pels jaciments de Gandesa, Tivissa i Vinebre, on es pot gaudir de l'Ebre des d’una altra perspectiva, o el paquet cultural i gastronòmic a les Garrigues. També hi ha propostes que combinen les visites culturals amb l’esport, com són les travesses a peu per conèixer els jaciments laietans de Cerdanyola del Vallès i Santa Coloma de Gramenet; el camí de ronda des de Torroella de Montgrí fins a Palamós, a la Costa Brava; la ruta en bicicleta per la costa penedesenca, amb les visites a La Ciutadella de Calafell i el jaciment d'Adarró, o l’esquí i les raquetes per descobrir els ibers que habitaren la Cerdanya.

L’altre gran projecte impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya és la creació de la col·lecció de guies dels pobles ibers. Els darrers anys, la recerca arqueològica ha permès aprofundir en diversos aspectes de la cultura ibera, com són l’organització social, econòmica, o els rituals religiosos, tot permetent nous coneixements i noves interpretacions del nostre patrimoni arqueològic. Per poder difondre aquest nou coneixement, així com el material extret de les excavacions que es conserva actualment en els jaciments i equipaments culturals del territori, s’ha posat en marxa la redacció de les guies de visita de cadascun dels pobles ibers. La col·lecció, que es publicarà al llarg del 2017, oferirà una imatge fresca i visual i eminentment pràctica. 

Podeu consultar el programa del cap de setmana ibèric en aquesta pàgina del Museu d'Arqueologia de Catalunya.