OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

història

La cronologia, actualitzada diàriament

Cos: 

Us oferim una nova eina per al coneixement de la realitat de què formem part: un seguiment de l’actualitat més rellevant. El nou projecte forma part de la Cronologia dels Països Catalans i del Món, accessible des del portal enciclopèdia.cat. Com es diu a la presentació, la Cronologia parteix de l'obra Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans, que aplega els esdeveniments més destacats ocorreguts fins l'any 1997, on estem incorporant esdeveniments posteriors.

A enciclopedia.cat actualitzem l'article Perpinyà

Cos: 

Hem actualitzat l’article “Perpinyà” a la Gran Enciclopèdia Catalana. Per a aquesta tasca, hem comptat amb la col·laboració de Joan-Francesc Castex-Ey, geògraf consultor especialista en temes transfronterers i europeus.

Noves biografies de militars austriacistes a la Gran enciclopèdia catalana

Cos: 

Aquesta setmana hem incorporat a la Gran enciclopèdia catalana 7 noves biografies de militars austriacistes. Tots ells van defensar Barcelona durant la guerra de Successió Hispànica i tots ells van patir la repressió posterior a la derrota. Josep Catà i Tur ha estat l’autor de les biografies. Els nous articles són:

El Diccionari enciclopèdic d’historiografia catalana, novetat en el portal!

Cos: 

Aquesta setmana hem ampliat el portal enciclopèdia.cat amb una nova obra: el Diccionari enciclopèdic d’historiografia catalana. Publicat l’any 2003, aquest diccionari vol donar a conèixer la vida, l’obra i el pensament dels historiadors catalans i dels qui, tot i no ser-ho, han treballat o han tingut incidència en la historiografia catalana.

Justificació dels canvis introduïts en els articles “cadastre” i “decrets de Nova Planta”

Cos: 

Els articles esmentats eren difícilment millorables des d’un punt de vista jurídic. Això no obstant s'ha considerat del tot necessari situar-los més acuradament en el context en què es desenvoluparen el cadastre i els diferents decrets de Nova Planta, és a dir, en la dinàmica de repressió associada a la Guerra de Successió Hispànica i les seves conseqüències.

Argumentació dels canvis incorporats als articles referents a Francesc de Castellví i Ramon de Vilana-Perles

Cos: 

Les tres aportacions més transcendents al món de l’exili austriacista s’han produït després de la desaparició, l’any 1989, del redactor d’ambdós articles.

Llegir més...