Resultats de la cerca
Es mostren 34 resultats
empelt

Diversos tipus d’empelt
© Fototeca.cat
Agronomia
Part d’una planta amb una o més gemmes que s’insereix sobre una altra, anomenada patró.
terra magra
Agronomia
Terra que té poc gruix, que té roca molt a prop de la superfície.
També és anomenada terra prima
terra conradissa
Agronomia
Terra apta per a ésser conreada.
És anomenada també terra de conreu
terra campa
Agronomia
Terra sense arbres, destinada únicament a la producció de cereals.
És anomenada també terra de sembradura
caçamosques
Agronomia
Trampa amb esquer per a combatre les mosques de la fruita i altres insectes perjudicials, anomenada també mosquer
i atrapamosques
.
Generalment és un recipient de vidre, amb líquids atraients, emmetzinats o no, que hom suspèn entre el brancam dels arbres fruiters
parellada
Agronomia
Antiga mesura superficial agrària pròpia del Principat de Catalunya.
Era anomenada també bovada , i equivalia a l’extensió de terra que podia llaurar una parella de bous en un dia Aquest terme fou substituït pel de jovada
ametlló
ametllons
© Fototeca.cat
Botànica
Agronomia
Fruit en drupa d’epicarpi verd i vellutat, mesocarpi blanc i coriaci, i endocarpi (closca) llenyós, de l’ametller.
Arribat a terme, epicarpi i mesocarpi s’assequen i es desprenen, i l’ametlló resta reduït a l’endocarpi i a la llavor Conté una única llavor anomenada ametlla
llimonera
Agronomia
Dit d’una varietat de pera d’aigua d’origen francès, de color groc amb piquets negres, molt sucosa i dolça.
També és anomenada Jules Guyot i és molt conreada a la zona fructícola de Lleida És molt sensible als cops i, per tant, la seva manipulació ha d’ésser molt curosa
magraner
Branques de magraner
© Fototeca.cat
Botànica
Farmàcia
Agronomia
Petit arbre, de la família de les punicàcies, que ateny fins a 5 m d’alçària, de capçada irregular, de fulles simples oposades, oblongues, enteres, lluents i caduques, de flors vermelles, grosses i vistoses, i de fruits (les magranes) en balàustia, comestibles.
És comú a la terra baixa, conreat o subespontani El conreu és molt antic, possiblement d’origen mesopotàmic La forma subespontània és anomenada magraner agre L’escorça de l’arrel és tenífuga
descalçament
Agronomia
Operació consistent a treure part de la terra que hi ha al voltant del peu dels arbres fruiters i dels ceps perquè la varietat no arreli, puix que anul·laria les característiques de l’empelt.
És indispensable per als arbres fruiters, especialment els pomers, quan hom pot témer la malaltia anomenada podridura del coll o míldiu en aquest cas, l’empelt ha d’ésser per sobre del nivell del sòl