Resultats de la cerca
Es mostren 37 resultats
atur estructural
Economia
Sociologia
El motivat per una escassetat de capital per comparació a unes grans disponibilitats de treball; és característic dels països subdesenvolupats.
També el provocat per canvis en la demanda de productes, canvis que alteren l’estructura productiva d’un país
interfície
Electrònica i informàtica
En física de semiconductors, superfície de contacte entre dos materials diferents.
Té una especial importància la interfície aïllant-semiconductor en estructures MOS perquè és causa d’una successió d’estats d’energia que alteren les característiques elèctriques del dispositiu
efecte de posició
Biologia
Diferència d’efecte del conjunt de dos o més gens segons llurs posicions relatives en els cromosomes.
Un dels motius pels quals es dóna aquest efecte de posició és la presència de modificacions epigenètiques en regions properes a la seva localització genòmica, que n’alteren l’expressió
alcohol de cremar
Química
Alcohol desnaturalitzat (amb desnaturalitzants que n’alteren fortament l’olor), utilitzat com a combustible.
escorça prefrontal
Anatomia
Part de l’escorça cerebral relacionada amb la memòria a curt termini que intervé en el procés de recuperació de les informacions emmagatzemades en l’escorça parietal.
En estudis amb models informàtics s’ha demostrat que la seva activació augmenta la capacitat de retenció de l’escorça parietal això fa que hi hagi actualment estudis clínics destinats a determinar si és possible d’estimular-la mitjançant algun tipus d’entrenament, com ara exercicis o jocs de memòria, per minimitzar els efectes de malalties degeneratives, com ara l’esquizofrènia o la depressió, que alteren la memòria a curt termini
desplaçament radioactiu
Física
Variació del nombre de massa A i del nombre atòmic Z del nucli d’un element que s’esdevé a conseqüència d’una desintegració alfa o una desintegració beta (desintegració), aquesta última en les dues formes β+ i β-
.
L’efecte d’una desintegració sobre els nombres A i Z és donada per les lleis del desplaçament radioactiu o lleis de Fajans-Soddy lleis de Soddy, segons les quals una desintegració α disminueix A en quatre unitats i Z en dues, mentre que els processos βno alteren el valor de A i augmenten o disminueixen Z en una unitat, segons que es tracti de les formes β - o β + partícula alfa, partícula beta
estrepsípters
Entomologia
Ordre d’insectes de petites dimensions, d’1,5 a 4,5 mm de longitud, amb dimorfisme sexual molt marcat.
Els mascles són força robusts, presenten teguments esclerosos, el cap lliure, amb ulls composts, ales anteriors reduïdes a una estreta làmina, ales posteriors membranoses i amples, i potes llargues que només utilitzen per a fixar-se a la femella durant la còpula les femelles són àpteres, lliures o paràsites Els estrepsípters viuen paràsits a l’interior d’altres insectes, com és ara vespes, cigales i ortòpters, dels quals alteren l’aparell reproductor L’ordre comprèn unes 400 espècies, esteses per tot el món, entre les quals es destaquen els gèneres Xernops i Stylops estílops
menjar de debò
Alimentació
Aliment fresc o poc processat en l'elaboració del qual s'alteren mínimament les qualitats naturals.
cuprita
Mineralogia i petrografia
Òxid de coure, Cu2O.
Mineral de coure que cristallitza en el sistema regular formant cristalls normalment octaèdrics i, no tan sovint, dodecaèdrics o cúbics A vegades també es presenta en forma fibrosa, terrosa o granular La duresa oscilla entre 3,5-4 de l’escala de Mohs, i la densitat és de 6,1 g/cm 3 El color és vermell i a vegades quasi negre Els cristalls s’alteren amb facilitat i passen a d’altres pseudomòrfics de malaquita Hom la troba en la zona d’oxidació dels jaciments de coure i normalment associada amb coure, malaquita, atzurita, calcosina, òxids de ferro i argiles És centrada principalment a Ely…
pastís

Pastís de xocolata amb corona de nata
© Fototeca.cat
Pastisseria
Qualsevol producte fet a base de massa de farina, mantega i sucre, aromatitzada i cuita al forn.
Les formes, les dimensions i els ingredients addicionals dels pastissos són molt diversos, i hom els guarneix o els farceix amb crema, fruita, etc Les pólvores per a productes de pastisseria són barreges de diversos ingredients, especialment de farines, fècules, ous, llet i derivats, fruita seca, sucs de fruita concentrats, vainilla, cacau i derivats, canyella, extractes de cafè, espècies, aromes, sucre, sal, greixos, llevats naturals o gasificadors i additius colorants, texturitzadors i àcids orgànics Llur valor nutritiu és energètic, especialment si són rics en greixos Són poc digeribles, a…