Resultats de la cerca
Es mostren 9 resultats
imputar
Atribuir a algú la responsabilitat, la culpa (d’alguna cosa).
imputar
Abonar en compte una partida.
capsou
Dret
Remuneració o premi de gestió que corresponia als hereus de confiança
, als quals era vedada la detracció de la quarta trebel·liànica.
Si el testador no fixava l’import de la remuneració, els hereus de confiança percebien un deu per cent dels productes líquids d’administració i dels preus de venda L’actual dret civil de Catalunya fixa la remuneració en un deu per cent si el marmessor és universal i en un dos per cent si és particular o comptador partidor Si són diversos, la remuneració correspon per parts iguals als qui hagin exercit el càrrec sense que pugui imputar-se a llur retribució els llegats o altres disposicions a favor seu
allevar
Imputar, acusar falsament algú d’allò que no ha comès.
reprotxar
Imputar a falta (una cosa) a algú adreçant-se a ell, fer-li’n retret.
arres confirmatòries
Dret civil
Arres lliurades com a prova del perfeccionament d’un contracte i que, una vegada atorgat, cal restituir o imputar a la prestació deguda, constituint-ne en l’últim cas un principi d’execució, impossibilitant a les parts desdir-se del contracte.
sanejar
Comptabilitat
Dur a terme operacions reals o comptables encaminades a obtenir-ne grans beneficis, sia a curt o a llarg terme, com eliminar aquells actius que redueixen la rendibilitat d’un patrimoni, imputar a costs la part dels actius fixos incorporats al procés productiu, etc.
acusació falsa
Dret penal
Delicte que consisteix a imputar dolosament a alguna persona la comissió de fets que, si fossin certs, constituirien un delicte o una falta no privats, realitzada la imputació davant un funcionari que, per raó del seu càrrec, està obligat a promoure la investigació i càstig dels fets imputats.
carn

Categoria de les diverses peces de la carn de boví i porcí. Boví. Extra: 1 filet; 2 mitjana. Primera: 3, tall rodó de la cuixa; 4 culata; 5 cap de mort; 6 crostó; 7 tapa plana. Primera B: 8 jarret; 9 culata d’espatlla; 10 llata; 11 tall rodó d’espatlla; 12 filet de llonzes; 12 peixet. Segona: 14 revés d’espatlla; 15 jarreta; 16 conill; 17 papada; 18 coll. Tercera: 19 falda i cap de costella; 20 pit i cap de costella; 21 cua. Porcí. Extra: 1 llom; 2 filet. Primera: 3 carn magra (cuixa); 4 llonzes. Segona: 5 carn magra (espatlla); 6 llonzes de coll. Tercera: 7 cansalda viada; 8 peu; 9 garró; 10 morro; 11 orelles; 12 galtes; 13 papada; 14 costelles
© Fototeca.cat
Anatomia animal
Alimentació
Zootècnia
Part muscular del cos dels animals considerada com a aliment.
Són considerades com a carn totes les parts del cos dels animals bones per a l’alimentació, i especialment el teixit muscular de mamífers i d’ocells El color i el sabor de la carn van associats a una activitat bioquímica del múscul, el qual produeix, quan és actiu, substàncies metabòliques amb gust característic En general, una carn molt pàllida carn blanca sol ésser insípida i produïda per un animal amb poca activitat muscular, mentre que una carn fosca carn vermella o negra sol ésser molt sàpida i pròpia d’un animal molt actiu muscularment Químicament la carn és composta sobretot d’…