Resultats de la cerca
Es mostren 31 resultats
llard
Alimentació
Greix tret per fusió del sagí del porc.
Confereix bones qualitats de gust i nodriment a les truites i les sopes, i és indispensable en els farcits, els fricassés i els civets En determinats plats substitueix la mantega i l’oli
currotaco

Currutaco en forma de papallona
Pastisseria
Figura de galeta amb què es decoren les palmes i els palmons el diumenge de Rams.
Tenen formes diverses creu, martell, gall, sol, lluna, papallones, figures humanes, etc, i, un cop beneïts palmes i palmons, es mengen Els ingredients principals són la farina, el llard, els ous i el sucre De gran tradició fins ben entrat el segle XX, s'anomenen currutacos a Barcelona, Gelida i Vilanova i la Getrú, on encara es manté viva la tradició També rebien altres noms, com ninots Caldes de Montbui i Cervera, ninos Palafrugell, monjos o monges Rosselló, garlanda Manresa, sisenyor Duesaigües, papu Prat de Lluçanès, figureta Vallès i senyora o senyor Mataró
enllardissar
Enllefiscar de llard o una altra substància greixosa.
fregit

Aliments fregits
© Corel
Menjar fregit, cuit en oli, llard o mantega bullent.
ungüent mercurial
Farmàcia
Química
Fórmula farmacèutica preparada amb llard, lanolina i mercuri metàl·lic.
És emprat com a parasiticida, bé que actualment ha estat substituït pels insecticides moderns DDT, gammahexà
margarina
Alimentació
Emulsió plàstica de greixos i olis que no procedeixen de la llet o que només en procedeixen en part.
És un producte fonamentalment gras que, per les seves propietats físiques i sensorials, pot ésser emprat amb les mateixes finalitats que la mantega Fou ideada pel francès Mège-Mouriès, que guanyà el concurs convocat el 1869 per Napoleó III per a solucionar l’escassetat de mantega durant la guerra Per a elaborar-la partia d’oleomargarina part més fluida del seu, la digeria amb suc gàstric artificial i extret de glàndula mamària i ho mesclava amb una certa proporció de llet La possibilitat de falsificar la mantega amb margarina en feu necessari el control Avui el consum de margarina és molt…
fregidina
Soroll, olor i fum que fa l’oli, el llard, etc, quan bull.
topina
Gastronomia
Conjunt de trossos de carn de porc cuita i confitada en oli o llard.