Resultats de la cerca
Es mostren 9 resultats
truc
Palet de riera, pedra rodonenca i llisa.
sopera

Sopera de majòlica del segle XVIII procedent de la fàbrica Clerici de Milà
© Fototeca.cat
Vas de forma rodonenca, que serveix per a posar-hi sopes i servir-les a taula.
taronja
Taronges
© Fototeca.cat
Alimentació
Botànica
Fruit comestible del taronger, de forma rodonenca, ovalada o periforme, de mida variable i compartimentat interiorment en grills.
L’epicarpi, inicialment de color verd, pren diverses coloracions a mesura que va madurant El seu sabor, dolç o agredolç, varia segons les races i les varietats D’una gran riquesa alimentària, la taronja té un elevat contingut vitamínic, especialment de vitamina C, i de diverses sals minerals També conté hesperidina, aminoàcids i pectines El color és degut als carotenoides, i el to especial de les taronges de sang ho és a les antocianines El tast de les taronges amargues és degut a la naringina, a la neohesperidina glucòsids de polifenols o a la limonina triterpenoide, o a tots aquests…
perla
Agronomia
Part opaca del gra d’arròs del qual hom ha llevat la testa, de forma rodonenca i situada a la seva part central.
tambor
Tecnologia
Caixa de forma semicilíndrica o rodonenca destinada a protegir o a tapar peces o parts d’una màquina o altres coses que podrien fer-se malbé o causar algun dany.
paleta
Estri que consisteix en una planxa metàl·lica rodonenca, generalment bombada al centre i proveïda d’un mànec llarg, també metàl·lic, i que serveix per a remenar el caliu d’un braser, per a treure’n la cendra, etc.
poma

Pomes
© C.I.C - Moià
Botànica
Agronomia
Fruit carnós i complex de la pomera, del tipus pom, de forma esferoidal o més o menys rodonenca, d’un diàmetre comprès generalment entre 3 i 10 cm, de color generalment verd, groc o vermell, de pell prima, comestible i de sabor acídul o més o menys àcid i dolcenc o més o menys dolç, del qual hom obté la sidra i altres begudes.
Les pomes reben diversos noms segons llurs dimensions, color, sabor, forma, etc, i, encara, segons les contrades Hom se la menja amb pell o pelada, cuita o amb xarop o compota És emprada per elaborar melmelades Es conserva molt bé Té propietats laxants, per bé que el seu mesocarpi ratllat i oxidat és emprat com a antidiarreic casolà Acada 100 g hi ha 84 g d’aigua, de 9 a 15 g de glúcids, i a més conté proteïnes, aminoàcids, lípids, minerals, vitamines, àcids orgànics, pectina, polifenols i èsters La producció de pomes, tradicional a les regions plujoses i als petits regadius dels Països…