OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Et presentem tots els continguts d'enciclopèdia.cat!

Coneixes el cercador de referència en llengua catalana?

Descobreix Enciclopèdia.cat, el principal portal de continguts en català. Un univers de continguts en continu creixement, amb més de 800.000 articles de 45 obres diferents i de temàtica molt diversa: llengua, història, economia, art, política, geografia, ciència, natura...
 
Com s’organitza?
 
Enciclopèdia.cat està estructurat en quatre grans àrees: Diccionaris, Enciclopèdies, Obres temàtiques i, finalment, anuaris, atles, cronologies i estadístiques. Amb un sol clic pots fer una cerca a tot el portal o només en una obra en la qual estàs interessat.
 
A l’àrea de Diccionaris hi pots consultar el Gran Diccionari de la llengua catalana, el conjugador de verbs, el diccionari de sinònims i diccionaris bilingües,...... entre d’altres. A la dreta de qualsevol article del Gran diccionari hi trobaràs la traducció de la paraula a diverses llengües, sinònims i, si es tracta d’un verb, la seva conjugació.
 
A l’apartat d’Enciclopèdies pots buscar entre tota la informació recollida a la Gran Enciclopèdia Catalana i a altres obres enciclopèdiques especialitzades, com la de l’esport, la de la música o el diccionari del cinema. Pots fer consultes amb el cercador i, a més, en el cas de la Gran Enciclopèdia Catalana, també a través de l’arbre del coneixement, que organitza temàticament bona part dels articles de l’enciclopèdia.
 
Obres temàtiques hi pots consultar els articles de grans obres d’Enciclopèdia Catalana des de la finestra de cerca com també des del sumari de l’obra. Inclou una gran diversitat d’obres, com la Biosfera, la Història econòmica de la Catalunya contemporània, Art de Catalunya o Història dels Països Catalans, entre moltes d’altres. En aquesta última, per exemple, pots consultar-hi episodis de la història del poble català, des dels primers pobladors fins a l’actualitat.
 
Pel que fa a la quarta àrea, al portal també pots trobar altres continguts de referència com atles, cronologies, estadístiques i anuaris, amb sistemes propis de consulta.
 
I tota aquesta informació és d’accés lliure?
 
Tot el portal és gratuït gràcies als seus patrocinadors i a les aportacions de particulars a la Fundació Enciclopèdia Catalana. Simplement cal donar-se d'alta al portal per tenir també accés als continguts +Enciclopèdia, exclusius per a usuaris registrats, i gaudir de tots els seus serveis, com el xat amb els editors o el sistema per a ordenar i filtrar els resultats de la cerca. Gaudeix de tot l’univers del coneixement que t’ofereix Enciclopèdia.cat, el cercador de referència en català!
 

Quines obres pots consultar a enciclopèdia.cat?

El portal enciclopèdia.cat conté actualment 45 obres, amb més de 800.000 articles i de 39.000 il·lustracions.

 

Obres que pots consultar:

           Diccionari enciclopèdic del cinema de Catalunya
           Diccionari enciclopèdic de la literatura catalana
           Diccionari d'historiografia catalana
           Enciclopèdia de l'esport català - EsportpèdiaCat
           Gran enciclopèdia catalana
           Gran enciclopèdia de la música
 

El portal també estarà obert a partir d’ara a la publicació d’obres de tercers. Per a qualsevol qüestió ens pots escriure a comunicacio@grec.cat.

El cercador

Abans de tot, cal esmentar que el cercador actual està en fase de proves, per la qual cosa els propers dies es poden produir canvis remarcables a l’hora de fer una consulta, especialment en les cerques avançades.

El sistema permet fer cerques d'un sol mot o de més d'un. Si s’escriu més d’una paraula a la casella, el cercador presenta els resultats seguint el criteri següent: primer, els articles que contenen totes les paraules i, a continuació, les entrades en què només apareix una de les paraules (és a dir, sense fer-ho visible, primer aplica l’operador AND i després l’operador OR).

Així mateix, també es pot fer la cerca d'una cadena de paraules tancades per cometes dobles, com ara “aeroport de Barcelona”. Aquesta cerca mostra els articles que contenen exactament la seqüència de caràcters "aeroport de Barcelona".

Per a fer una cerca més complexa, es poden combinar múltiples termes mitjançant operadors. Si en una cerca es posa el signe – davant mateix de la paraula (sense espai), vol dir que aquesta paraula queda exclosa dels resultats. Així, aviació aviador avió –Barcelona mostra els articles que contenen qualsevol de les paraules aviació aviador avió i en cap cas la paraula Barcelona.

Per a realitzar una cerca de caràcters múltiples amb comodí, cal utilitzar el símbol * . Per exemple, a*mblea.

Per a cercar una paraula que aparegui només en l’encapçalament dels articles, s’ha de posar label immediatament davant de la paraula cercada. Així, la cerca label:Barcelona mostrarà només els articles que contenen la paraula Barcelona en l’encapçalament. En el cas que es vulguin veure totes les entrades, per exemple, del Gran Diccionari de la llengua que comencen per la lletra e, cal anar a aquesta obra i escriure label:e* en la casella de cerca.

Llegir més...