i Les postures inadequades | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Aprendre a aprendre

Les postures inadequades

postures.jpgPostures inadequades mantingudes al llarg d’una època en què el ritme de creixement es més accelerat poden provocar molèsties corporals i fins i tot, si no es corregeixen, derivar en malformacions, difícils de solucionar més endavant.

L’ús excessiu de l’ordinador fa que et mantinguis durant molta estona en una mateixa posició. Això, si la posició no és la correcta, pot provocar trastorns circulatoris en les extremitats inferiors, problemes musculars, mals d’esquena i una fatiga prematura que pot fer disminuir la qualitat de la feina.

En el cas de persistència dels símptomes és necessari que consultis un especialista per a descartar l’existència de malformacions prèvies com poden ser, entre les més freqüents, un desviament de la columna vertebral (cifosi, escoliosi) o una dissimetria de les extremitats inferiors.

Per a evitar-ho, cal que adoptis una postura còmoda, amb l’esquena recta i recolzada a la cadira, sense creuar les cames i si és possible amb els peus una mica elevats. Procura que la cadira estigui a prop de la taula, per a evitar una excessiva inclinació del cos, i la pantalla a la mateixa alçada dels ulls. Si has d’escriure, és important que col·loquis el paper davant l’espatlla corresponent a la mà que facis servir. En canvi, el focus de llum t’ha de venir de l’altre costat perquè el braç no faci ombra.

Estudiar al llit o estirat a terra no és recomanable, ja que s’adopten postures incorrectes que no van bé per al cos.

Per a evitar la fatiga, no és bo estar massa estona sense moure’s. Va bé que t’alcis de tant en tant i facis moviments suaus de coll, espatlles, braços i cames o surtis una estona a passejar per estirar les cames.

En parlar d’alteracions de la postura no podem oblidar les feixugues motxilles carregades damunt de les espatlles. Has de repartir simètricament la càrrega i evitar dur la motxilla penjada només d’un costat, cosa que suposaria una mala posició de l’esquena que podria repercutir en la columna.

Autor: Esteve Amigó

Llegir més...