Acteón

Pel·lícula del 1965; ficció de 75 min., dirigida per Jordi Grau i Solà.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: X Films (Madrid); ARGUMENT: Acteó, de Publi Ovidi; GUIÓ: J.Grau; FOTOGRAFIA: Aurelio G.Larraya; AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Augusto Lega, Miguel Narros; MUNTATGE: Rosa G.Salgado; MÚSICA: Antonio Pérez Olea; SO: Felipe Fernández; INTERPRETACIÓ: Martin Lasalle, Claudia Gravy, Pilar Clemens, Juan Luis Galiardo, Ivan Tubau, Nieves Salcedo, Virginia Quintana, Guillermo Méndez; ESTRENA: Barcelona, 13.06.1967, Madrid, 31.10.1968.

Sinopsi

Recreació moderna del mite d’Acteó i Diana o Àrtemis que es desenvolupa en diversos plans narratius i amb dues actrius alternant-se en el paper de Diana. El film és com un trencaclosques que en part remet al relat d’Ovidi i en part n’escapa per a fer-ne una interpretació lliure de caràcter existencialista.

Producció

La cinta nasqué d’un projecte de l’escultor Jorge Oteiza, amb el suport financer del constructor Juan Huarte, que Jordi Grau (director atret per les arts plàstiques i vinculat a l’Escola de Barcelona) havia de dirigir després de plasmar les idees de l’escultor en un guió. Les desavinences entre ambdós provocaren que el director fes el film pel seu compte i amb un guió propi, en un termini de dos o tres mesos i amb un pressupost migrat. El film –malgrat utilitzar recursos característics dels nous corrents, com temporalitat discontínua, fragmentació narrativa, introducció de tècniques pròpies del documental, etc.– no aconsegueix, però, ser innovador. Segons el crític Jos Oliver, la realització traeix la concepció primera de l’obra: "La solitud de l’home deixa de ser tema per a convertir-se en postulat, i la generalització que el film pretenia no depassa el pla excessivament concret de la realització".

Bibliografia

CASTRO, A.: El cine español en el banquillo. Fernando Torres Editor, València 1974, p. 214-216.

GRAU, J.: Dos películas a la espera: "Acteón" y "Una historia de amor", "Nuestro Cine", núm. 58, 1967, p. 11-14.

OLIVER, J.: "Acteón" de Jorge Grau, "Film Ideal", núm. 208, 1969, p. 193-194.