Angoixa

Angustia (es)
Anguish (en)

Pel·lícula del 1986; ficció de 90 min., dirigida per Josep Joan Bigas Luna.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Samba PC (Pepón Coromina), Luna Films (Barcelona); ARGUMENT I GUIÓ: J.J.Bigas Luna; FOTOGRAFIA: Josep Maria Civit (Agfacolor i Eastmancolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Felipe de Paco; MUNTATGE: Tom Sabin, Ernest Blasi; MÚSICA: José Manuel Pagán; SO: Barbara Becker (so directe), Paul Zydel; INTERPRETACIÓ: Zelda Rubinstein (Alice), Michael Lerner (John), Talia Paul (Patrícia), Àngel Jové (l’assassí), Clara Pastor (Linda), Isabel García Lorca (Caroline), Xavier Duran (Moe), Elisa Crehuet (Ann), Vicent Gil (l’inspector), Mingo Ràfols (un chicano), Craig Hill (el doctor de l’hospital); ESTRENA: Madrid, 23.03.1987, Barcelona, 27.04.1987; PREMIS: Sant Jordi de Cinematografia 1988 (millor film espanyol), Sitges 1988 (millor director), Fantasporto (Porto) 1989 (millor film), Goya 1988 (millors efectes especials), Cultura de la Generalitat 1986 al millor llarg produït per una empresa amb domicili social a Catalunya.

Sinopsi

John és un assassí psicòpata que col·lecciona ulls humans i que es troba dominat per la seva mare, Alice, vident i amb poders extraordinaris, capaç de sumir el seu fill en trànsit hipnòtic. John entra en una sala de cinema i comença a assassinar espectadors. Les seves accions coincideixen amb les que es veuen a la pantalla, de manera que la ficció es barreja amb la realitat.

Producció

Segon i últim dels films que constituïren l’aventura nord-americana del director. Inspirant-se en cintes similars a les de Hollywood, tracta d’atrapar psíquicament l’espectador en la història (situant l’acció a l’interior d’una sala de cinema, fent-lo participar en allò que veu) i utilitza especialistes en tècniques hipnòtiques per a la creació de les imatges, el so i el muntatge. Film inquietant i ambiciós, que mostra l’eclecticisme de l’autor i les seves ganes de fer un cinema diferent. Rodat a Los Angeles, Madrid, Barcelona i Nova York.

Bibliografia

Echazarreta, J.: "Angustia" o la siniestra cinefilia de Bigas Luna, "Cuadernos de la Academia", núm. 5, 1999, p. 381-396.