Companys, procés a Catalunya

Companys, proceso a Cataluña (es)

Pel·lícula del 1978-1979; ficció de 130 min., dirigida per Josep Maria Forn i Costa.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Prozesa (Joan Antoni Pérez i Giner, Barcelona), La Llanterna Films (Barcelona), Teide (J.M.Forn, Barcelona); ARGUMENT: Ferran Llagostera, Antoni Freixas, J.M.Forn; GUIÓ: J.M.Forn (tècnic), A.Freixas (literari); FOTOGRAFIA: Cecilio Paniagua (Eastmancolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Josep Maria Segarra, Josep Maria Espada; MUNTATGE: Emili Rodríguez Osés; MÚSICA: Manuel Valls i Gorina; INTERPRETACIÓ: Luis Iriondo (Lluís Companys), Marta May (Carme Ballester), Marta Angelat (Àngela), Montserrat Carulla (Ramona Companys), Xabier Elorriaga (Fortuny), Pau Garsaball (Miquel), Agustín González (un membre del Consell Militar), Alfred Luchettti (el comandant Urrutia), Carles Lucena (el president del Consell Militar), Biel Moll (Urraca Pastor), Ovidi Montllor (Jordi), Jordi Serrat (el capità Colubi); ESTRENA: Barcelona, 23.05.1979, Madrid, 17.09.1979; PREMIS: Ministeri de Cultura 1979 (especial qualitat).

Sinopsi

Acompanyat de Josep Andreu i Abelló i el president del Consell General Basc, Lluís Companys passa la frontera francesa en acabar la guerra civil. Per al president de la Generalitat comença un exili penós, mitigat només per la fidel companyia de Carme Ballester i el record del seu fill malalt en un hospital. A la França ocupada pels alemanys, els agents franquistes intenten capturar els exiliats republicans "perillosos" i retornar-los a l’Estat espanyol. El president és detingut, interrogat a la presó de La Santé i enviat clandestinament a Madrid. Després d’un dur interrogatori, Companys és traslladat al castell de Montjuïc de Barcelona. Mentre a la ciutat s’està reorganitzant la resistència contra el feixisme, Companys és jutjat per un Consell Militar i condemnat a mort. Pateix un vergonyós procés i és afusellat al març del 1940.

Producció

De la confluència de dos projectes (un de ficció de La Llanterna Films i un de caràcter documental del director) sorgí aquesta reconstrucció, en forma de crònica, dels moments més importants de l’últim any i mig de la vida de Companys. J.M.Forn propicià amb aquesta obra la recuperació de la memòria històrica, i la seva estrena i les projeccions posteriors es convertiren en fervoroses reinvidicacions populars contra la repressió franquista envers Catalunya. L’autor dramatitza la història real partint d’escrits aliens i testimonis directes, amb la màxima fidelitat als fets i amb la utilització de nombrosos salts enrere i muntatges associatius per enriquir i explicar les situacions del relat. Tots els seus esforços van encaminats a demostrar que el procés a Companys, com indica el títol, fou en realitat un procés a Catalunya.

Bibliografia

NAVARRO, F.: Procés a Catalunya, "L’Hora", núm. 10, 1979, p. 4-9.