PRODUCCIÓ: Produccions U de CUC (Girona); GUIÓ: Carme Barberà, Jaume Jovells, Josep Massagué; FOTOGRAFIA: A.Martí, Ivo Antonov (color, normal); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Josep Massagué; MUNTATGE: Joan Mallarach, A.Martí, Quim Sota (so); MÚSICA: Pere Josep Puértolas;SO: Dolors Fuster, Encarna Espinosa, Juan Sáez; INTERPRETACIÓ: F.Alborch, C.Barberà, Lisa Coca, Jaume Grau, Ferran Herrera, J.Jovells, Kim Llobet, Ferran Baile (pirata), Laia Martí (nena), Partaka, Xesc Barceló, Guillem d’Efak, Belén Quílez (nena), Josep Maria Teixidor (nen); ESTRENA: Barcelona, 16.12.1980 (preestrena), Girona, 30.01.1983.
Una família està mirant la televisió. De sobte, es queden a les fosques i els nens demanen a l’avi que els expliqui un conte. Comença així una successió de contes dels Països Catalans: La missa de Sant Ximplí, situat a l’Urgell; Les bruixes de Llers, a l’Alt Empordà; L’home i la mort, al Baix Camp; El soldat i la cullera, a Mallorca; La nit de Sant Joan; Els dos geperuts, a la comarca de l’Horta, al País Valencià, en què s’assisteix a la traca final.
Basat en l’obra teatral homònima de la companyia U de CUC, a partir de contes i rondalles populars dels Països Catalans. Realitzat en 16 mm i destinat a un públic infantil, el film partí de la idea teatral del grup escènic, que ja havia fet amb el mateix director el migmetratge Supertot (1977), basat en una idea de Josep Maria Benet i Jornet. A més de ser un dels primers intents de produir un cinema en català per a infants, conté la peculiaritat que cadascun dels sis contes que integren el film està escenificat en la parla dialectal del lloc d’on prové. El pressupost reduït i el format impediren una major circulació de les còpies i la seva comercialització normal, si bé ha gaudit d’una àmplia exhibició en cercles culturals, escolars i sessions infantils.