Drac Màgic

Cooperativa fundada a Barcelona el 1970 i dedicada a la divulgació i l’estudi dels audiovisuals i la seva utilització en les activitats educatives, socials i culturals.

El col·lectiu fou dirigit fins el 1982 per la seva fundadora, Dolors Manté. El 1986 l’equip gestor era format per Marta Selva, A. Solà, Raquel Aranda, Mirito Torreiro i José Enrique Monterde. A partir del 1989 la direcció fou assumida per M. Selva, A. Solà i R. Aranda. Al llarg de la seva història ha tingut la col·laboració de Montserrat Lluch, Mercè Coll, Ramon Rull, Toni Batllori, Araceli Rilova i Lourdes Labara. Ha estat una cooperativa pionera a Catalunya en l’elaboració de propostes didàctiques i programes de formació adreçats tant a docents com a alumnes, alhora que produeix materials didàctics sobre cinema i cultura audiovisual. El 1976 contribuí a la constitució de l’Associació Cultural Cavall Fort - Drac Màgic - Rialles, i a la creació l’any següent de Distribucions Imatge. Desplegà els seus objectius amb l’organització de cicles temàtics i programacions pròpies o d’encàrrec per a entitats culturals o cineclubs; campanyes institucionals i tallers tècnics de divulgació cinematogràfica. El 1987 tragué la trimestral "Aula/Vídeo. Revista de vídeo i ensenyament" (1a etapa, 1987-88, tres núm.; 2a etapa, 1989-94, tretze núm.) sota la direcció d’Anna Solà. Ha participat en congressos, seminaris o trobades de debat sobre pedagogia o didàctica de la imatge i ha estat guardonada amb els següents premis: el Ciutat de Gijón 1982, "per la seva tasca de difusió del cinema a l’escola"; el de Cinematografia de la Generalitat 1988, "a la millor contribució col·lectiva que més influí en l’increment del patrimoni cultural cinematogràfic a Catalunya"; l’Homenots dins dels guardons Carles Duran 2000 del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, "perquè han format durant vint-i-cinc anys les generacions d’escolars i els han ensenyat a mirar la imatge en sentit crític", i el González-Sinde 2001 de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts Cinematogràfiques, "per la seva tasca social en la difusió de la cultura cinematogràfica, que es desenvolupa principalment en propostes didàctiques adreçades al públic infantil". El 2002, el conveni de col·laboració existent amb el Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol culminà amb la presentació conjunta de la maleta La màgia de l’animació.

La cooperativa també s’ha especialitzat en el cinema de dones. El 1993 creà la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i el projecte que se’n derivà, Un espai propi, un film col·lectiu (1977), que té l’objectiu d’impulsar la creació audiovisual femenina; la direcció de Documentaria - I Mostra Internacional de Cinema Documental de Dones (Santa Cruz de Tenerife 2003), i la col·lecció de vídeos El món vist per les dones (2001). Ha generat un banc de dades de més de quinze mil referències de films classificats per a l’ús didàctic o il·lustratius de temes i una videoteca de més de dotze mil títols, a banda d’una hemeroteca-biblioteca ben assortida.

Bibliografia

diversos autors: "Per què una didàctica de la imatge?", Jornades de Cinema Català. Setmana Internacional de Cinema de Barcelona 1978; Drac Màgic. Una experiència a l’ensenyament del cinema, "Fulls de cinema", núm. 3, 1979, p. 8-9; "Experiències i propostes per a la formació audiovisual", III Congreso de Cineclubs del Estado Español. Ponencias, comunicaciones y conclusiones. CCCEE / FCCC, Barcelona 1992, p. 136-142.

RAMOS, À.: Drac Màgic, el cinema com a eina pedagògica, "Esquerra Nacional", novembre-desembre del 2000, p. 20.

SELVA, M. i SOLÀ, A. (ed.): Diez años de la Muestra Internacional de Films de Mujeres de Barcelona. La empresa de sus talentos. Ediciones Paidós Ibérica, Barcelona 2002.