Dragon Rapide

Pel·lícula del 1986; ficció de 105 min., dirigida per Jaime Camino Vega de la Iglesia.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Tibidabo Films (J.Camino, Barcelona); ARGUMENT: J.Camino; GUIÓ: J.Camino, Romà Gubern, Ian Gibson (assessor històric); FOTOGRAFIA: Joan Amorós (Eastmancolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Félix Murcia; MUNTATGE: Teresa Alcocer; MÚSICA: Xavier Montsalvatge;SO: Bernardo Menz; INTERPRETACIÓ: Juan Diego (general Franco), Victòria Peña (Carmen Polo), Manuel de Blas (general Mola), Pedro Díez del Corral (tinent coronel Salgado Araujo), Francesc Casares (tinent coronel Martínez Fuset), Santiago Ramos (Luis Bolín), José Luis Pellicena (Calvo Sotelo), Miguel Molina (Paco); ESTRENA: Madrid, 10.07.1986, Barcelona, 17.07.1986; PREMIS: Ciutat de Barcelona 1986 (millor director), ACACE (millor direcció artística i millor maquillatge).

Sinopsi

Al juliol del 1936, l’avió "De Havilland - Dragon Rapide" ha de conduir el general Franco des de Canàries fins al Marroc. Faltaven quinze dies per a l’"Alzamiento Nacional" i aquell vol va canviar el curs de la història d’Espanya. Aparentment era un viatge d’un safari, però el "Dragon Rapide" volà secretament per a posar Franco al front de l’exèrcit espanyol i aixecar-se contra la República.

Producció

Fidel a la seva tasca constant de revisió de la història recent d’Espanya, el director reconstrueix aquell vol històric de vital importància per als posteriors esdeveniments militars i polítics del país i el món. L’autor detalla amb minuciositat com es tramà el cop d’estat, qui el finançà, las claus secretes de la trama, etc., així com els dubtes i les indecisions del general davant la proposta de ser un dels dirigents de la revolta militar. Camino adoptà deliberadament un plantejament distanciat per configurar la personalitat del futur dictador i feu una crònica d’aquells dies mirant de descobrir aspectes inèdits de la seva figura, una de les mès enigmàtiques de la història moderna d’Espanya.