El camí de la felicitat

El camino de la felicidad (es)

Pel·lícula del 1925; ficció de dirigida per José G. Barranco.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Magna Films-Studios (Barcelona); ARGUMENT I REFERENT LITERARI: La novel·la homònima de Josep Maria Folch i Torres; FOTOGRAFIA: Joan Garcia (blanc i negre, normal); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: J.G.Barranco; INTERPRETACIÓ: Pilarcita Gil (Justina), Josep Fortet (Tomàs), Armand G.Lucas (Lluís Delacorça), Carme i Maria Abril, Caballero Tusquets; ESTRENA: Barcelona, 17.06.1926.

Sinopsi

L’escriptor Lluís Delacorça arriba a un poble i coneix Justina. Els joves s’enamoren i es volen casar, però el pare de la noia, Tomàs, no sap si acceptar. Com confessa a la seva esposa, fa anys que un amic seu li va prometre que després de cobrar una herència a Amèrica retornaria, i que el seu fill Jordi es podria casar amb Justina. La dona el convenç que accedeixi a la petició de la seva filla, però l’endemà rep una carta de Jordi explicant-li que el seu pare és mort, que ha heretat i aviat vindrà per complir la promesa paterna. Aleshores, Tomàs canvia de parer i vol que Justina es casi amb Jordi. La noia li ho explica a Lluís, que es resigna per amor, però ella li diu que s’estima més casar-se amb ell per amor i ser feliç que no amb l’altre per diners i no ser-ho. Els pares, que ho han sentit, s’adonen que aquest amor és l’autèntic, el "camí de la felicitat", i aproven la unió. Llavors esdevé quelcom inesperat: Lluís, en realitat, és Jordi, que els havia posat a prova.

Producció

La publicitat al moment de l’estrena la qualificà de "la primera pel·lícula catalana", per la raó que el film es presentà amb els rètols intercalats redactats la meitat en català i l’altra meitat en castellà, segons el segon operador Albert Gasset.

Bibliografia

"Farándula. Revista (frívola) de cines, teatros, varietés, arte y literatura", núm. 86, 1926: "Número dedicat a la Magna Films-Studios amb motiu de la seva adaptació cinematogràfica de la formosa novel·la de l’il·lustre autor D. Josep Maria Folch i Torres, El camí de la felicitat (1925)".