El mar

El mar (es)

Pel·lícula del 1999; ficció de 111 min., dirigida per Agustí Villaronga i Riutort.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Massa d’Or (Isona Passola, Barcelona); ARGUMENT: Basat en la novel·la homònima (1958) de Blai Bonet; GUIÓ: Antoni Aloy, Biel Mesquida, A.Villaronga; FOTOGRAFIA: Jaume Peracaula (Fujicolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Francesc Candini; MUNTATGE: Raúl Roman; MÚSICA: Javier Navarrete;SO: Salvador Mayolas (directe), Àlex Pérez (en estudi); INTERPRETACIÓ: Roger Casamajor (Andreu), Bruno Bergonzini (Manuel), Antònia Torrens (sor Francisca), Ángela Molina (Carmen Onaindía), Simó Andreu (Alcántara), Juli Mira (Don Eugeni), Llorenç Santamaria (el falangista), Maria del Mar Bonet (la mare de Manuel), Blai Llopis (el pare de Manuel), Joan Bibiloni (el metge); ESTRENA: Palma, 07.04.2000, Barcelona i Madrid, 14.04.2000; PREMIS: Berlín 2000 (Manfred Salzgeber al millor film innovador).

Sinopsi

Manuel i Andreu tenen deu anys quan la guerra civil arriba a Mallorca. En la seva primera trobada veuen com afusellen el pare d’un amic en un cementiri. Al cap de deu anys es tornen a trobar en un sanatori de l’illa. Els dos tenen tuberculosi, però s’enfronten a la malatia amb actituds molt diferents. Andreu laignora, mentre que Manuel es refugia en la religió. En el sanatori iniciaran una nova amistat basada en la fascinació de Manuel per la vitalitat d’Andreu, i viceversa.

Producció

El director fa seu el món de la novel·la de B.Bonet, un dels millors narradors poètics mallorquins. Encara que parteix d’un text d’altri, Villaronga fa una obra molt personal, en què apareixen fantasmes quotidians de l’ésser humà descrits amb un posada en imatges crua, descarnada, amb un cromatisme fred gairebé metàl·lic que, de sobte, adquireix una insospitada virulència. A través dels personatges, les sensacions, els sentiments i l’entorn –el sanatori Caubet mallorquí– el film basteix una amarga descripció de la Mallorca de després de la guerra civil.

Bibliografia

CABEZAS, B.: "El mar" és una defensa de la vida, "El Temps", 18-24.04.2000, p. 48-50.

PABLO, M. DE: Rèquiem Bonet. "El mar" o la rapsòdia en vermell d’Ibèria, "Serra d’Or, núm. 497, 2001, p. 43-47.