El místic

El místico (es)

Pel·lícula del 1926; ficció de min., dirigida per Joan Andreu i Moragas.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: LLAMA Films (J.Andreu i J.M.Maristany, València); ARGUMENT: El drama homònim (1903) de Santiago Rusiñol; GUIÓ: Celso de Lucio (fill); FOTOGRAFIA: Josep Maria Maristany (blanc i negre, normal); INTERPRETACIÓ: Consol Sirera (Marta), José Ramón Cuevillas (Ramon), Francisco Priego (mossèn Joan), Mercè Ramos (Francisca), José Benítez, J.Gregori, José Mora; ESTRENA: Barcelona, 13.01.1927.

Sinopsi

A Vic, mossèn Joan viu amb la seva germana Francisca i el fill d’aquesta, Ramon. El mossèn acull a casa seva Marta, una pobra òrfena. La noia i Ramon s’enamoren, però el noi marxa a la ciutat per continuar la carrera eclesiàstica. Alguns anys després, Ramon, ja ordenat, acull a casa seva un exconvicte penedit i més tard Marta. Tots dos s’enamoren, i Ramon beneeix la seva unió. Passat un cert temps, Ramon emmalalteix greument i, just abans de morir, Marta el visita i Ramon li confessa que sempre n’ha estat enamorat.

Producció

Els exteriors foren rodats a Barcelona, Montserrat i l’Empordà. El film és plantejat com una obra amb ambicions artístiques, però decebé les expectatives creades i fou mal acollit. El drama en quatre actes de Rusiñol s’estrenà al Teatre Català Romea el 1903, amb Enric Borràs interpretant mossèn Ramon. Se’n feu una altra adaptació cinematogràfica: el film mexicà Entre tu amor y el cielo (1950, Emilio Gómez Muriel), en el qual participà com a coguionista l’escriptor valencià exiliat Max Aub.

Bibliografia

RUSIÑOL, S.: El místico. Bistagne / La Novela Semanal Cinematográfica, Barcelona 1927 [argument adaptat]; El místic. Drama en 4 actes, "L’Escena Catalana", núm. 366, 1932.