En la brecha

Aspectos de nuestra revolución proletaria

Pel·lícula del 1937, Semidocumental, 17 min., dirigida per Ramon Quadreny i Orellana.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: SIE Films (Barcelona); ARGUMENT I GUIÓ: Ramon Oliveras, Carlos Martínez Baena; FOTOGRAFIA: José de la Mata (blanc i negre, normal); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Fernando Calvo; MUNTATGE: Antoni Cànovas;SO: Rossend Sagrera; INTERPRETACIÓ: Joaquim Pujol (Lluís), Maria Alcaide.

Sinopsi

Any 1937. La cinta recull una jornada completa de la vida d’en Lluís, un líder sindical de la CNT i símbol del nou heroi de la "revolució proletària" que treballa per crear un futur millor.

Producció

La productora anarcosindicalista SIE Films elaborà diversos llargs de ficció i documentals sobre la guerra civil, però també realitzà una sèrie de curts catalogats dins del gènere de "documental dramatitzat" i rodats amb un propòsit doctrinari ben clar, com ara aquest que dirigí el debutant Quadreny. La fórmula de mestissatge entre documental i ficció fou un recurs en voga aquells anys, seguint l’exemple del noticiari cinematogràfic nord-americà La marxa del temps (The March of Time). Diversos elements de senyalització temporal (el rellotge, la sirena, l’alba) intenten aconseguir la impressió d’un rodatge en temps real, però el didactisme que respira el film el convertí en un pamflet, tot i la vàlua excepcional que té com a document de guerra.