Joan Castanyer

(Blanes, ?)

Escenògraf i director.

Vida

Home polifacètic i molt lligat als cercles avantguardistes de França, el 1936 assumí la direcció de Laya Films a instàncies del seu amic Jaume Miravitlles, cap del Comissariat de Propaganda de la Generalitat durant la guerra. A França fou membre del grup esquerrà Octobre i col·laborà amb films de Jean Renoir, Jacques Becker o Pierre Prévert. Pintor, decorador, escriptor cinematogràfic, tenia idees pròpies respecte al cinema i per afinitat ideològica era proper a l’anarquisme vitalista que havia viscut en cercles polítics i artístics a la França de preguerra. Fou un creador i al mateix temps un pragmàtic realista que veia Laya Films com un embrió del que podria ser el cinema català en el futur. "No hi ha art sense arrel industrial", deia, i per això durant la guerra es feu productor, ajornant "el plaer de crear". Participà directament en algun curt, com el documental Catalanes a Castilla (1937), del qual fou director, guionista i autor dels comentaris; la seva càmera acompanya una comitiva d’homes de l’escena política i cultural que seguiren els passos que mesos abans havien fet els anarcosindicalistes amb Buenaventura Durruti al capdavant. El missatge del film és ben clar: malgrat que són lluny de Madrid, els catalans participen activament en la defensa de la República.

Altres films

1932 Boudu salvat de les aigües (Boudu sauvé des eaux), J.Renoir (decorats); La nit de la cruïlla (La Nuit du carrefour), J.Renoir (decorats).

1933 Chotard i la colla (Chotard et Cie), J.Renoir (decorats).

1934 El comissari és un bon noi (Le Commissaire est bon enfant), J.Becker i P.Prévert (coguionista i ajudant de direcció; CM).

1936 El crim del senyor Lange (Le Crime de Monsieur Lange), J.Renoir (idea i decorats); Expedición antifascista a las Baleares, M.Berenguer (coguionista; curtmetratge documental).

1937 Ollaires de Breda, R.Biadiu (comentaris; curtmetratge documental).

1938 Catalunya màrtir, col·lectiu (cofotografia; curtmetratge documental).

1949 L’homme qui revient de loin, J.Castanyer.

1956 Helena i els homes (Elena et les hommes), J.Renoir (el personatge d’Isnard).