La ràbia

La rabia (es)

Pel·lícula del 1972-1977; ficció de 98 min., dirigida per Eugeni Anglada i Arboix.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Teide (Josep Maria Forn, Barcelona); ARGUMENT I GUIÓ: E.Anglada, Miquel Porter, Josep Maria Hernan; FOTOGRAFIA: E.Anglada i Tomàs Pladevall (blanc i negre i Eastmancolor, panoràmica); MUNTATGE: Manolo Guizancos; MÚSICA: Lluís Vidal, Jordi Ballester;SO: José Fiestas; INTERPRETACIÓ: Darius Anglada (Ferran), Mariàngels Codina (Rosa), Marta May (mestra), Maria Assumpció Sancho (mare de Ferran), Alfred Lucchetti (mestre segon), Francesc Jarque-Zurbano (professor), Ramon Corominas (el cacic), Carme Casanovas (Montse), Patrici Anglada (Josep); ESTRENA: Barcelona, 14.09.1978.

Sinopsi

Retrat de l’evolució de Ferran, un nen d’un poblet de Catalunya que, entre els sis i els disset anys, pateix el trànsit de la guerra civil a la postguerra fins a l’inici de la dècada del 1950. La cinta mostra les seves reaccions enfront de l’educació religiosa i els canvis socials.

Producció

El director rodà quatre curts de ficció en 16 mm: Grotesque Show (1972-73), La rage (1974-75), El Pitus (1975-76) i Cavall fort (1976), sobre les seves pròpies vivències i reaccions envers el món en què viu i les seves frustracions. Aquests curts –a partir d’una idea de M.Porter i amb l’ajuda de J.M.Hernan– foren aprofitats, inflats a 35 mm i complementats amb seqüències rodades de nou per a construir aquest primer llarg del cineasta. El film resultant porta el títol de la segona peça, ja que l’inicial, "Històries de la primera traïció", fou prohibit per la Censura i s’estrenà en la inauguració de la XIV Confrontació Cinematogràfica de Perpinyà del 1978 dedicada a la Guerra Civil Espanyola.

Bibliografia

VINUESA, L.: Xerrant amb l’Eugeni Anglada sobre "La ràbia", "Pel·lícula", núm. 1, 1979, p. 17-19.