No compteu amb els dits

No contéis con los dedos (es)

Pel·lícula del 1967, Experimental, 26 min., dirigida per Pere Portabella i Ràfols.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Films 59 (Pere Portabella, Barcelona); ARGUMENT: Joan Brossa (text); GUIÓ: J.Brossa, P.Portabella; FOTOGRAFIA: Luis Cuadrado (Eastmancolor, normal); MUNTATGE: Ramon Quadreny; MÚSICA: Josep Maria Mestres Quadreny, Carles Santos (pianista), Anna Ricci (cantant);SO: Jordi Sangenís; INTERPRETACIÓ: Màrius Cabré, Natatcha Gounkewitch, Willy Van Rooy, Daniel Van Golden, Josep Santamaria, Josep Centelles; PREMIS: Sant Jordi de Cinema-tografia 1968 (ex aequo al millor curt espanyol).

Sinopsi

Film integrat per una sèrie de plans o seqüències de diverses durades, sense aparent relació entre si, i que emulen les convencions de la publicitat cinematogràfica i televisiva.

Producció

Quan P.Portabella decidí passar a la direcció, cercà la col·laboració del poeta Joan Brossa, gran cinèfil, per fer una obra que fugís dels motlles gastats de la cinematografia espanyola, incloent-hi el Nuevo Cine Español. El primer resultat d’aquesta col·laboració, que s’estengué consecutivament en tres llargs, fou aquest curt, que es basa en el format concentrat dels filmets publicitaris. Alhora es juga doblement amb la imatge i el so, amb una constant dissociació entre allò que es mostra i es diu (en off). S’hi troben molts elements i gags característics de la poètica brossiana, i una certa proximitat a l’Escola de Barcelona. A la vegada, s’intercalen unes quantes malícies sobre la grisor i l’atmosfera opressiva de l’Espanya de Franco, les quals prefiguren la temàtica més explícita de Nocturn 29 (1968), el següent llarg de Portabella. També és significativa l’elecció del compositor Mestres Quadreny, membre destacat de la música contemporània més avançada. Malgrat que la llengua emprada en el film és el castellà, l’autor volgué mantenir el títol en català, però els òrgans administratius no ho van permetre.