Nocturn 29

Nocturno 29 (es)

Pel·lícula del 1968; ficció de 90 min., dirigida per Pere Portabella i Ràfols.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Films 59 (P.Portabella, Barcelona); GUIÓ: Joan Brossa, P.Portabella; FOTOGRAFIA: Luis Cuadrado (blanc i negre i color, normal); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Lluís Maria Riera; MUNTATGE: Teresa Alcocer; MÚSICA: Josep Maria Mestres Quadreny, Carles Santos (pianista), Anna Ricci (cantant);SO: Jordi Sangenís; INTERPRETACIÓ: Lucía Bosé (Lucía), Màrius Cabré (Mario), Ramon Julià, Antoni Tàpies, Antonio Saura, Joan Ponç, Luis Ciges, Jordi Prats, Willy Van Rooy; ESTRENA: Madrid, 01.07.1969, Barcelona, 08.09.1969.

Sinopsi

Vint-i-nou anys de nocturnitat franquista són el rerefons (i, al capdavall, el tema mateix) d’un enfilall d’escenes aparentment inconnexes, només amb un fil conductor molt feble en els personatges de Lucía i Mario que, significativament, corresponen als noms reals dels seus intèrprets. El fet de no tenir trama és una de les premisses inherents al film.

Producció

Primer llarg de P.Portabella, que sofrí una dura revisió del guió per part dels censors, que sembla que no van percebre, en canvi, el simbolisme del títol, que en realitat feia al·lusió als vint-i-nou anys del triomf de la revolta militar del general F.Franco. Amb la col·laboració del poeta Joan Brossa, el cineasta fa un film d’estructura fragmentada amb un entramat al·legòric i ple de malícia. La cinta és com un trencaclosques que defuig un fil narratiu, però que manté unes pautes cinematogràfiques arrelades en una concepció literària i dramatúrgica. Així doncs, la seva part més convencional (trobada dels personatges interpretats per M.Cabré i L.Bosé, que encarnen la burgesia enriquida a costa d’un estat de corrupció moral i de l’autoritarisme) es veu desbordada per unes imatges poderoses i ben sovint xocants –com també pel treball sonor ben competent que les acompanya–, sense solució de continuïtat evident si no és per la presència intermitent dels actors principals. P.Portabella continuà incidint en aquesta línia amb Umbracle (1970-72) i Pont de Varsòvia (1989).

Bibliografia

MOLINA FOIX, V.: Reflexiones sobre un film que no persigue nuestra redención ("Nocturno 29", de Pedro Portabella), "Nuestro Cine", núm. 91, 1969, p. 22-33.