Qui t’estima, Babel?

¿Quién te quiere, Babel? (es)

Pel·lícula del 1986-1987; ficció de 92 min., dirigida per Ignasi P. Ferré i Sardà.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Produccions TA (Barcelona), Lauren Films (Antoni Llorens, Barcelona); REFERENT LITERARI: La novel·la La imbècil, de Mercè Company; GUIÓ: M. Company; FOTOGRAFIA: Xavier Gil (Agfacolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Miren Begoña Jorge; MUNTATGE: Joan Escardó; MÚSICA: Joan Vives; INTERPRETACIÓ: Mercè Sampietro (tia Cèlia), Assumpta Serna (la mare), Mireia Tomás (Babel petita), Judit-Rosa Vidal (Babel gran), Mai Vives (Gavina), Empar Moreno (l’assistent social), Ferran Rañé (Dr. Roig), Rosana Pastor (Clara, la mestra jove), Blanca Martínez (Carme, la tutora), Ramon Teixidor (el municipal), Pep Cruz (el borratxo), Josefina Tubau (la portera); ESTRENA: Barcelona, 27.01.1988, Madrid, 28.06.1989.

Sinopsi

A la Barcelona del 1985, Babel, de dotze anys, troba morta la seva mare. La seva tia l’acusa de ser-ne la culpable i Babel només té l’obsessió d’informar el seu pare del que està passant. A través de flashbacks se sap que Babel visqué en un hospici fins a nou anys, moment en què anà a viure amb la tia i la mare, a la qual adora, malgrat que aquesta la tracta despòticament. Al cap de tres anys de convivència, Babel acaba fugint de la realitat i es refugia en l’amistat d’un personatge imaginari, Gavina, fins que la mare se suïcida.

Producció

Segon llarg del director, format professionalment en el cinema italià. I.P. Ferré posa en imatges una de les quatre històries (La imbècil) de l’escriptora M. Company adreçades al públic jove, conserva tant l’esperit com la lletra del relat, però li dona una lògica dimensió cinematogràfica. Amb pocs personatges, conforma un ambient opressiu i angoixant en un dels barris marginals de Barcelona i crea una història de gran duresa sobre la condició humana, amb personatges marcats inexorablement pel seu entorn. La cinta s’inscriu en el projecte del col·lectiu Nous Directors Catalans.