United Artists Corporation

UA (sigla)

Productora i distribuïdora cinematogràfica nord-americana fundada el 1919 per C. Chaplin, D. Fairbanks, la seva dona, M. Pickford, i D.W. Griffith.

Evolució

La societat es proposà de millorar el nivell artístic i els aspectes comercials, finançant i distribuint els seus propis films independentment de les grans companyies productores. Entre els seus èxits cal recordar Stagecoach (1939), The African Queen (1952), The Apartment (1960), Judgment at Nuremberg (1961), West Side Story (1961), etc. En l’àmbit mundial, l’UA fou comprada per Transamerica el 1969, i absorbida per la MGM el 1981, el mateix any que nasqué Orion Pictures International, grup escindit de l’UA.

L’United Artists a l’Estat espanyol

L’UA s’establí a l’Estat espanyol el 1924, amb seu a Barcelona. Ja el 1921, Eduard Gurt en fou designat representant per a Espanya i Portugal, circumstància que permeté l’estrena de manera més o menys immediata d’alguns dels títols interpretats o dirigits –segons el cas– pels quatre fundadors de l’UA als EUA el 1919: Mary Pickford, El petit Lord Fauntleroy (Little Lord Fauntleroy, 1921, A. E. Green i J. Pickford); Douglas Fairbanks, Els tres mosqueters (The Three Musketeers, 1921, Fred Niblo); David W. Griffith, El carrer dels somnis (Dream Street, 1921), i C. Chaplin, Una dona de París (A Woman of Paris, 1923). El 1924 la parella M. Pickford - D. Fairbanks feu una visita a Barcelona que propicià la instal·lació d’oficines pròpies a la ciutat, de les quals fou gerent E. Gurt. Aquest també assumí, el 1932, encara que per poc temps, la distribució dels títols de la Columbia Films, fins que el 1935 fou destituït del seu càrrec. En acabar la guerra civil, la producció de l’UA fou presentada per diverses distribuïdores: Cepicsa, Selecciones Capitolio, CIFESA, Rey Soria Films o Exclusivas Floralva, fins que el 1952 la firma CB Films obtingué l’exclusiva del seu material. Aquesta relació finalitzà el 1983, i l’any anterior la CB Films ja no presentà ¿Victor o Victoria? (Victor/Victoria, 1981, Blake Edwards), cinta produïda per l’UA i la Metro-Goldwyn-Mayer. El film fou distribuït finalment a l’Estat espanyol per Cinema International Corporation (CIC), multinacional europea integrada per la Paramount Films de España, la Universal Films Española i la MGM.